Internationaal23 sep '19 21:00

'Grip China op Hong Kong wordt sterker'

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks de Chinese garanties die Hong Kong kreeg ten aanzien van de eigen autonomie versterkt China sluipenderwijs de ijzeren grip op de voormalige Britse kroonkolonie. Dit zegt CDA-politica en Chinakenner Kathleen Ferrier in het programma Boekestijn en De Wijk. Volgens Ferrier gaat dat volgens de typische Chinese tactiek, die van de ijzeren hand in de fluwelen handschoen.

Volgens Ferrier krijgt China steeds meer grip: 'Verkopers van China-onvriendelijke literatuur worden opgepakt, verdwijnen en komen weer terug met warrige verhalen over hoe geweldig China is. Democratisch gekozen politici wordt zetels in parlement ontzegd, partijen worden verboden, onafhankelijke journalisten het land uitgezet'.

Sharp Power: hoe China het aanpakt

Ferrier noemt andere zaken waarmee China zijn invloed verder uitbreidt als de verplichting om Mandarijn te leren in een stad die overwegend Kantonees spreekt, het dagelijkse quotum van 150 Chinezen van het vasteland die zich in Hong Kong mogen vestigen, de langste zeebrug ter wereld tussen Hong Kong en Zuhai die binnen no time uit de grond werd gestampt, directe treinverbindingen tussen het vasteland en Hong Kong die allemaal door mainland-Chinezen worden afgehandeld.

100 jaar China: dit moet nog gebeuren

De zo bejubelde politiek van 'één land, twee systemen' is ten einde gekomen nu China Hongkong voortdurend laat zien dat het maar een kleine Chinese stad is. Volgens analist Rob de Wijk past de Hong Kong-politiek in een trend: in 2049 viert China zijn honderdjarige bestaan, op het wensenlijstje van Xi Jinping staan controle over de Zuid-Chinese Zee (inclusief alle omstreden eilanden) en de terugkeer van Taiwan, Hong Kong en Macau in de schoot van China.

(EPA EPA/WU HONG)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen