Internationaal23 sep '19 19:04Aangepast op 23 sep '19 19:36

Mark Rutte: in Oost-Europa speelt onzekerheid

Auteur: BNR Webredactie

Onzekerheid belet sommige Oost-Europese landen om de EU-klimaatneutraliteitsambities voor 2050 te ondersteunen. Dit zegt premier Mark Rutte tegen BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg in New York. Rutte is daar voor een grote klimaattop en voor de Algemene Vergadering van de VN.

Volgens Rutte ondersteunen 24 van de 28 EU-leden de klimaatneutraliteitsambities: 'Alleen Polen, Tsjechië, Hongarije en Estland steunen dat nog niet. Dat betekent dat één van de vier Visigradlanden, Slowakije, het wél steunt. Ik denk dat daar vooral onzekerheid speelt: wat betekent dit voor ons? En wat we de komende maanden moeten doen met Oost-Europa is het gesprek voeren over wat de gevolgen zijn en begrip hebben voor het feit dat ze een historie hebben nog stammend uit het Sovjet-blok met veel kolencentrales. Dat moet je meenemen in hoe je uiteindelijk collectief die transitie gaat maken'.

Federale overheid VS is grote afwezige

Rutte zegt het jammer te vinden dat de federale overheid van de Verenigde Staten niet vertegenwoordigd is, maar wijst op het grote aantal grote staten en steden die er wél zijn. Op de klimaattop wijst Rutte zijn collega-staatshoofden op de waarde van samenwerking vooraf als voorwaarde voor een snelle uitvoering: 'Wij praten heel lang en daarna voeren we snel uit, juist omdat we zo lang gepraat hebben, dat wil ik de landen hier meegeven'.

Overigens heeft de Amerikaanse president Donald Trump maandag kort en ongepland zijn gezicht laten zien op de VN-klimaattop in New York. De verwachting was dat hij helemaal niet zou komen.

Premier Rutte bij de VN in New York
Premier Rutte bij de VN in New York (Foto: Bernard Hammelburg)

Gerelateerde artikelen