Internationaal24 sep '19 11:43Aangepast op 24 sep '19 13:52

Langere schorsing Britse parlement onwettig

Auteur: BNR Webredactie

De lange schorsing van het Britse parlement is onwettig. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof bepaald. De rechters zijn het er unaniem over eens dat premier Boris Johnson in strijd met de wet handelde toen hij de koningin om de ongebruikelijk lange schorsing vroeg. Een flinke klap voor de regering, die dacht het parlement opzij te kunnen zetten voor vijf van de acht weken die nog restten tot de Brexit.

De regering heeft geen afdoende reden gegeven voor de tijdelijke schorsing van het parlement, oordeelde de voorzitter van het Supreme Court in Londen. Daarmee is voorlopig vastgesteld dat premier Boris Johnson fouten heeft gemaakt bij zijn besluit om het parlement langer dicht te houden. Het is nu nog afwachten wat de vervolgstappen nu zijn, zegt Europaverslaggever Jesse Pinster. 'De rechters moeten nu oordelen of het parlement direct terug moet komen. Het oordeel is in ieder geval heel duidelijk: wat Boris Johnson heeft gedaan, is illegaal.'

'Positie heroverwegen'

Inmiddels hebben Labourleider Jeremy Corbyn en Lagerhuis-speaker John Bercow van zich laten horen. De eerste roept Boris Johnson op zijn positie als premier te heroverwegen, 'en de kortst zittende prime minister ooit te worden.' De tweede kondigde een hervatting van de activiteiten van het parlement aan per morgenochtend:

Gerelateerde artikelen