Internationaal24 sep '19 17:57Aangepast op 25 sep '19 07:16

To impeach or not to impeach?

Auteur: BNR Webredactie

Komt er een impeachment-procedure voor Donald Trump of niet? Vanavond buigen de Democraten zich over die vraag. Trump zou de Oekraïense president Zelensky onder druk hebben gezet om een corruptie-onderzoek te hervatten naar de zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Een concurrent van Trump dus.

Er is al vaak sprake geweest van een afzettingsprocedure tegen Trump, maar daar wilden de Democraten niet aan om strategische redenen. Dat is nu toch een beetje aan het veranderen, zegt correspondent Jan Postma: 'Er is een soort momentum, er is wat veranderd. De Democratische leider Nancy Pelosi wilde het er nooit over hebben, nu komen de congresleden bijeen om daarover te praten. Het lijkt erop dat ook Pelosi zelf ook aan het verschuiven is'.

Democraten schuiven op in richting van impeachment

Er gingen al eerder geruchten dat Trump de Oekraïense president Zelensky onder druk had gezet om een corruptie-onderzoek te starten naar de zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Geen onderzoek, geen militaire hulp, zou Trumps boodschap zijn geweest. Nu melden steeds meer Amerikaanse kranten dat Trump vóór zijn gesprek met Zelensky allerlei hulpgelden niet had overgemaakt. 'Dat maakt het heel gevaarlijk, een president die zijn macht inzet om van een politieke tegenstander te winnen.'

(AFP Johannes EISELE)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen