Internationaal25 sep '19 16:26Aangepast op 25 sep '19 18:28

Trump moedigde zijn Oekraïense collega aan zoon Biden te onderzoeken

Auteur: BNR Webredactie

President Trump moedigde in een telefoongesprek zijn Oekraïense collega aan om een onderzoek te openen naar de zoon van Joe Biden. Dit blijkt uit de transcripten van dat gesprek die zojuist zijn vrijgegeven en die correspondent Jan Postma heeft ingezien. In Amerika gaat het nog maar over één ding: impeachment. Dit nadat de Democraten bekend maakten dat ze een afzettingsprocedure tegen president Trump starten omdat hij druk zou hebben uitgeoefend op de Oekraïnse president om de zoon van Trumps rivaal Joe Biden te vervolgen.

Volgens Amerika-deskundige Koen Petersen is het politiek enorm gevoelig, maar missen er gedeelten uit het gesprek. Het doet Petersen denken aan het Watergate-schandaal waar Nixon relevante informatie uit officiële stukken wegliet.

Wat opvalt, is dat belangrijke Republikeinen achter Trump blijven staan, zegt Jan Postma. 'Er is geen smoking gun, zeggen ze, er is geen voor wat, hoort wat. Er is echter wél een 'maar', zegt Postma: 'Zelensky vertelt over de Defensie-situatie van Oekraïne, vervolgens vraagt Trump om een gunst.' Het lastige is dat deze documenten op verschillende manieren te interpreteren zijn. Trump heeft wél letterlijk gevraagd om een onderzoek, maar of dit misbruik is van zijn ambt of in het staatsbelang, daarover lopen de meningen uiteen.

Saillant: het gesprek duurt een half uur, het transcript telt maar vijf pagina's. Ook zijn er onlogische weglatingen, het is geen transcript van het hele gesprek, maar een samenvatting ervan. Er zit volgens Postma een belangrijke disclaimer bij de transcriptie: 'die is opgeschreven op basis van de observaties van de aanwezigen. En dat is altijd subjectief'.

Lees hier de volledige transcripten:

Document: Transcript Trump Zelensky.pdf

Luister ook: Democraten starten impeachmentprocedure tegen Trump

Leider van de Democraten Nancy Pelosi
Leider van de Democraten Nancy Pelosi (AFP Andrew CABALLERO-REYNOLDS )

'Trump heeft Oekraïne onder druk gezet om de zoon van Biden te onderzoeken en hij drong er bij president Zelensky op aan dat hij contact zou opnemen met minister van Justitie Barr', zegt Jan Postma die de vrijgegeven transcripten heeft ingezien. 'We weten heel veel niet, zoals de toon van het gesprek en de context, daarom zijn de Democraten naarstig op zoek naar de klacht van de klokkenluider. Gehoopt wordt dat die vandaag nog komt. Het helpt zeker bij de impeachment-zaak.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen