Internationaal26 sep '19 17:46Aangepast op 26 sep '19 18:23

Hongkong: leider Carrie Lam gaat in gesprek met inwoners

Auteur: BNR Webredactie

Carrie Lam, de leider van Hongkong, is vandaag in gesprek gegaan met 150 inwoners, die allen drie minuten de tijd krijgen hun standpunten toe te lichten. Lam hoopt op deze manier een einde te maken aan de politieke crisis en hevige demonstraties die al maanden gaande zijn daar.

'Ik hoorde van mensen terug dat het al lijkt alsof er al een avondklok is ingezet. Dat bevestigt net waar de demonstranten net zo'n punt van maken: dat men niet gehoord wordt en het politieoptreden van tijdens de demonstraties', zegt Kathleen Ferrier, oud-Kamerlid en China-deskundige die jarenlang in Hong Kong woonde.

Vijf eisen

De demonstranten hebben vijf duidelijke eisen: het volledig intrekken van de uitleveringswet uit het wetgevende proces. Het niet bestempelen van de demonstraties als 'rellen'. Vrijlating en ontslag van alle rechtsvervolging van de gearresteerde demonstranten. Verder het instellen van een onafhankelijke commissie om onderzoek te doen naar het gebruikte geweld van de politie, het ontslag van Chief Executive Carrie Lam en de invoering van het algemeen kiesrecht voor de Wetgevende Raad en de Chief Executive.

LUISTER OOK: 'Grip China op Hong Kong wordt sterker'

LUISTER OOK: Hongkong trekt omstreden wetsvoorstel in

De demonstranten hebben vijf duidelijke eisen.
De demonstranten hebben vijf duidelijke eisen. (EPA JEROME FAVRE)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen