Internationaal27 sep '19 11:23Aangepast op 27 sep '19 12:45

Zelensky-gate: Jacht op klokkenluider geopend

Auteur: BNR Webredactie

De jacht op de klokkenluider die een impeachment-proces tegen Trump op gang bracht is geopend. Volgens de New York Times zou het gaan om een CIA-agent die een tijdje in het Witte Huis heeft gewerkt. En het is direct voer voor Donald Trump om hem of haar aan te vallen op Twitter.

Volgens Amerika-deskundige Diederik Brink past dit goed in Trump's verhaal dat hij wordt tegengewerkt door de 'deep state' van de elite, dat hij worstelt met ongekende krachten die hem beletten Washington te hervormen. 'Trump moet dit wel doen, deze procedure is helemaal correct verlopen. Dan heb je in feite over de inhoud van de procedure al weinig te zeggen. Trump sorteert voor door deze man onderuit te halen'.

Ook sommige Republikeinen zijn om

Volgens Brink zijn er nu twee groepen Republikeinen: de mensen die in 2020 herkiesbaar zijn, die nog door hun partij genomineerd moeten worden en daardoor moeilijk afstand kunnen nemen van Trump enerzijds en aan de andere kant die Republikeinen die de documenten rond de klacht hebben ingezien. 'Die zeggen dat er absoluut iets aan de hand is'.

Luister ook

Amerika Podcast: Extra Impeachment Editie

Double Dutch: Historische Tijden

Column: Daar is-ie weer, Impeachment

Verschillende media melden dat de klokkenluider een CIA-agent is met Oekraïne als specialisatie die werkte in het Witte Huis, zegt Amerika-correspondent Jan Postma. Kortom: iemand die goed kan beoordelen wanneer bepaalde grenzen overschreden zijn. De advocaten van de klokkenluider willen niet bevestigen dat het om een CIA-agent gaat omdat diens veiligheid daarmee in het geding is. 'Niet voro niets zei de baas van de inlichtingendienst dat anonimiteit van deze man de hoogste prioriteit heeft.' De New York Times zegt echter dat het publieke belang voorrang heeft.

Gerelateerde artikelen