Internationaal26 sep '19 17:35

Twee nieuwe Europese commissarissen nu al op het kapblok

Auteur: BNR Webredactie

Twee commissarissen van de nieuwe Europese Commissie liggen op het hakblok. Zowel de Roemeense als de Hongaarse kandidaat zijn voorlopig afgewezen door het Europees Parlement. Een pijnlijke nederlaag voor de commissie van Ursula von der Leyen, die op 1 november moet aantreden.

Een commissie in het Europees Parlement gaat die gaat over juridische zaken. Die commissie kijkt naar de bezittingen en financiële huishouding van alle commissarissen. De Roemeense en Hongaarse commissarissen moesten langskomen. Maar ze konden geen duidelijke antwoorden geven op de vragen van het parlement. Ze bleven of ontwijken of heel erg onduidelijk, zegt Europaverslaggever Jesse Pinster.

Roemeense

De Roemeense, Rovana Plumb, moest Eurocommissaris worden die over Transport gaat. Zij had twee leningen die samen zo'n een miljoen euro zijn had ze niet opgegeven. Een deel daarvan, zo'n 170.000 euro, heeft ze van een privépersoon gekregen en is rechtstreeks in haar campagnebudget gegaan. Ze probeerde uit te leggen dat dat in Roemenië allemaal niet zo'n punt is, maar de Europarlementariers waren absoluut niet overtuigd en hebben met een meerderheid gestemd tegen de Roemeense.

Hongaar

De Hongaarse kandidaat, László Trócsányi, was al omstreden. Hij is een voormalig minister van Justitie in een regering van Orban. Hij wordt beticht van het ondermijnen van de rechtstaat in die hoedanigheid. Hij reageerde laconiek op de beschuldigingen aan zijn adres. Zo heeft hij een advocatenbureau dat nogal wat klussen van de overheid kreeg. Iemand die in zijn kabinet Justitie werkte kreeg vervolgens een hele mooie baan bij dat advocatenbureau. Genoeg reden voor het Europees Parlement om ook de Hongaar uit te sluiten.

Von der Leyen

Het wordt moeilijk om de twee kandidaten nog in de Commissie te krijgen. De voorzitter van het Europees Parlement gaat nog vergaderen met de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen. Zij moet uiteindelijk bepalen of ze nu gaat proberen om nogmaals uitleg te verschaffen of nieuwe kandidaten te zoeken voor de functies.

LUISTER OOK: 'Bedrijven moeten stoppen met sponsoring voorzitterschap EU'

LUISTER OOK: Timmermans wordt Europese klimaatchef

'Roemenië verdient meer respect! Patriotten in Europa!' zo werd geadverteerd voor de Roemeense Rovana Plumb, de topkandidaat voor Europa van de Roemeense sociaaldemocraten.
'Roemenië verdient meer respect! Patriotten in Europa!' zo werd geadverteerd voor de Roemeense Rovana Plumb, de topkandidaat voor Europa van de Roemeense sociaaldemocraten. (AFP Daniel MIHAILESCU )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen