Internationaal26 sep '19 19:48

'Plannen voor berechten IS-strijders zijn te optimistisch'

Auteur: BNR Webredactie

Minister Blok heeft bij de Algemene Vergadering van de VN opnieuw aangedrongen op een IS-tribunaal in Irak. Hij wil IS-strijders daar gaan berechten en besprak dit plan vandaag met ministers en diplomaten uit 20 landen. Dat zei Blok vanmiddag in BNR De Wereld.

'Als Nederland met andere westerse landen aan Irak kan bieden dat we het land ondersteunen bij de rechtsgang van die 20.000 mensen en daartegenover staat dat Irak ons garanties geeft op een fatsoenlijke rechtsgang en geen doodstraf, dan kunnen we elkaar helpen', zegt minister van Buitenlandse Zaken Blok.

In Irak geldt er de doodstraf voor terroristen, waar Blok op tegen is. Er zitten zo'n 20.000 verdachte IS-strijders vast daar. Het is nu moeilijk om ervoor te zorgen dat ze allemaal een eerlijk proces krijgen. 'Op dit moment worden daar mensen binnen tien of vijftien minuten veroordeeld tot de doodstraf. Dat zou voor ons niet kunnen', zegt Geert-Jan Knoops, internationaal strafrechtadvocaat.

Omvang

'Als u nagaat dat het Joegoslaviëtribunaal de afgelopen 25 jaar 166 verdachten heeft berecht, dan is de omvang van deze operatie enorm en wordt die onderschat', zegt Knoops. Ook wat er gebeurt nadat de straf is uitgezeten is nog niet duidelijk. De omvang van de IS-strijders is onderschat in deze plannen, die overigens te laat worden gepresenteerd, zegt Knoops. De internationaal strafrechtadvocaat vindt de plannen te optimistisch.

LUISTER OOK: Blok kán Syriëgangers wel terughalen, maar wil het niet

LUISTER OOK: Blok: 'Opstelling Maleisië leidt tot leed bij MH17-nabestaanden'

Minister Blok van Buitenlandse Zaken en Amal Clooney (R) tijdens de bijeenkomst over ISIS in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties. Minister Blok organiseert deze bijeenkomst samen met Irakese ambtsgenoot minister Mohamad A. Alhakim.
Minister Blok van Buitenlandse Zaken en Amal Clooney (R) tijdens de bijeenkomst over ISIS in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties. Minister Blok organiseert deze bijeenkomst samen met Irakese ambtsgenoot minister Mohamad A. Alhakim. (ANP KOEN VAN WEEL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen