Internationaal30 sep '19 13:14

Duitsland kondigt opnieuw grenscontroles aan

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal willekeurige controles aan de Duitse grens moet omhoog, dat kondigt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer aan. Volgens de politicus 'begint veiligheid aan de grens'. Met deze controles wil de minister de migranten van buiten de Europese Unie die doorreizen tegenhouden.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer kondigt niet-permanente, willekeurige controles aan alle Duitse grenzen aan. Daarnaast zullen de permanente controles die er al zijn aan de grens met Oostenrijk worden verlengd. De bedoeling is vooral om migranten tegen te houden die in Italië en Griekenland aankomen en naar Duitsland willen. 'Die controles aan de Oostenrijkse grens zijn al ingevoerd in 2015. En die worden elke keer met zes maanden verlengd', zegt Europa-verslaggever Jesse Pinster.

Eigen achterban

Omdat zoveel landen tijdelijke controles invoeren is het voor Brussel moeilijk om de grenscontroles een halt toe te roepen. Maar volgens Pinster gaat het vooral een boodschap 'voor binnenlandse consumptie.' Seehofer heeft namelijk vorige week tijdens een Europese bijeenkomst op Malta afspraken gemaakt om 25 procent van de migranten die aankomen in Italië wil opvangen in Duitsland. Daar is heel veel kritiek op vanuit zijn eigen partij. 'Nu moet hij even laten zien dat hij ook een heel strenge minister van Binnenlandse Zaken is', zegt Pinster. Hij moet dus voor zijn eigen achterban even stoer klinken.

Seehofer moest vorig jaar ook nog afrekenen met een regeringscrisis die ontstond binnen zusterpartijen CSU en CDU na een oproep voor een strenger migratiebeleid van die laatste.

'Aan de Nederlandse grens zal dat niet heel relevant zijn', zegt Jesse Pinster.
'Aan de Nederlandse grens zal dat niet heel relevant zijn', zegt Jesse Pinster. (EPA KERSTIN JOENSSON)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen