Internationaal1 okt '19 12:47

China viert 70ste verjaardag van Volksrepubliek

Auteur: BNR Webredactie

Het is groot feest in China, want daar wordt gevierd dat de Volksrepubliek 70 jaar bestaat. En groot feest betekent in China ook dat de autoriteiten willen dat alles volledig vlekkeloos en zonder onrust verloopt. Dus zijn veel ogen vandaag gericht op Hong Kong, waar het door de grootschalige protesten al maanden onrustig is.

Volgens Paul Zimmerman, ondernemer en woonachtig in Hong Kong, hebben de autoriteiten alles uit de kast getrokken om ervoor te zorgen dat vandaag alles rustig blijft. De onrust in Hong Kong blijft maar voortduren. 'We moeten zien hoe de mensen gaan reageren', zegt Zimmerman.

Correspondent Anouk Eigenraam zag een heus militair machtsvertoon en veel belangstelling van de Chinezen voor de parade. 'Een deel van de parade kwam terugrijden en toen rende iedereen daarheen om op fietsen en scooters te gaan staan om te filmen', zegt Eigenraam. Volgens Eigenraam werd er flink uitgepakt voor de militaire parade. Niet alleen om aan Hongkong te laten zien wat ze militair in hun mars hebben, maar ook aan de rest van de wereld.

Chinese troepen in militaire voertuigen op Tiananmenplein.
Chinese troepen in militaire voertuigen op Tiananmenplein. (EPA ROMAN PILIPEY)
Protest tegen de Chinese overheid in Hongkong.
Protest tegen de Chinese overheid in Hongkong. (EPA VIVEK PRAKASH)
DF-41 intercontinentale nucleaire raketten op Tiananmenplein tijdens een militaire parade in Beijing.
DF-41 intercontinentale nucleaire raketten op Tiananmenplein tijdens een militaire parade in Beijing. (EPA ROMAN PILIPEY)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen