Internationaal2 okt '19 13:08Aangepast op 2 okt '19 15:50

Johnson doet straks laatste bod aan EU

Auteur: BNR Webredactie

De Britse premier Boris Johnson doet straks een laatste bod aan de Europese Unie voor een nieuwe Brexit-deal. Volgens Johnson zelf komt hij met een redelijk voorstel. Maar: als de EU niet akkoord gaat, wordt het een harde Brexit.

De Ierse minister van Europese Zaken wijst de plannen die tot nu toe zijn uitgelekt af: een grens tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland en een grens tussen de EU en Noord-Ierland. 'Kort gezegd: Noord-Ierland blijft de komende vijf jaar in de interne markt voor bepaalde verse producten en goederen. Daarna zal Belfast beslissen of die situatie gehandhaafd blijft of niet', zegt Lia van Bekhoven, BNR-correspondent in het Verenigd Koninkrijk. Noord-Ierland verlaat dan wel samen met de rest van het VK de douane-unie.

Dublin en Brussel

Voor 17 oktober moet de hele zaak rond zijn. Dan beslist de Europese Raad over de toekomst met het Verenigd Koninkrijk sinds dat Brexit-referendum. 'Dublin is absoluut niet blij met deze constructie en zal er natuurlijk bij andere lidstaten op aandringen om het voorstel te verwerpen', zegt Van Bekhoven. Maar de conferentie heeft Johnsons imago wel goed gedaan. En dat had de voorbije weken aardig wat klappen gekregen. Voor Johnson gaat het echter maar om één ding: uittreden op 31 oktober, met of zonder deal.

(AFP Paul FAITH)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen