Internationaal3 okt '19 09:12

Boris Johnson komt eindelijk met Brexit-plan

Auteur: BNR Webredactie

Er ligt eindelijk een Brexit-plan van Boris Johnson in Brussel, Europese diplomaten hebben het voorstel eens goed bestudeerd, maar de reacties uit Europa zijn verdeeld. 'Het plan heeft positieve elementen, maar het ziet er niet naar uit dat dit kans van slagen heeft', zegt voormalig correspondent in het Verenigd Koninkrijk Peter de Waard.

Het is voor het eerst dat Johnson met een concreet plan komt, dus dat was meer dan iedereen had verwacht, zegt De Waard. 'De Noord-Ierse protestanten, de DUP die de Britse Conservatieven van een meerderheid voorziet, zijn ook positief'. En hoewel de EU het plan niet direct in de versnipperaar hangt, blijft de Ierse grens het grote pijnpunt. Stapt het Verenigd Koninkrijk uit de EU, dan moet er een harde grens komen, en dat staat haaks op wat 22 jaar geleden in het Paasakkoord is afgesproken, namelijk vrij verkeer van goederen en personen.

Johnson wil EU schuld geven van no deal

Johnsons' plan voorziet niet in een oplossing. 'Hij wil een soort douanecontrole, niet aan de grens, maar bij de bedrijven. Daar is de EU weer heel huiverig voor'. De Waard verwacht dat Europa meer concessies zal eisen, dat Johnson vervolgens aanstuurt op een no deal en dat hij die in de Brusselse schoenen zal schuiven. En daarmee de verkiezingen zal ingaan.

(AFP Stefan Rousseau)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen