Internationaal3 okt '19 17:08

Johnson dient Brexit-voorstel in, Europees Parlement reageert negatief

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag presenteerde Boris Johnson zijn laatste Brexit-voorstel aan het Britse Lagerhuis. Geen backstop, wel douanecontroles in Ierland. Zelf is hij best tevreden, maar waren de parlementariërs dat ook?

'Het verzet tegen de no-deal-Brexit slinkt', zegt Lia van Bekhoven. De harde brexiteers in het parlement sluiten zich met mondjesmaat aan bij Johnson. Maar een meerderheid voor een harde Brexit is er nog steeds niet.

Londen wil af van de garantie dat er hoe dan ook geen harde grens komt. Johnson wil de backstop vervangen door allerlei verschillende grensafspraken en nieuwe regelingen die naast elkaar bestaan. Die nieuwe regelingen zouden de levens van de kleine Ierse ondernemers er niet makkelijker op zouden maken. Over vier jaar zou Belfast dan moeten beslissen of ze die regeling willen handhaven. 'Dus dat betekent nog meer financiële en economische onzekerheid', zegt Van Bekhoven.

Boris Johnson heeft nu zijn voorstel neergelegd in Brussel. De speciale Brexit-stuurgroep van het Europees Parlement heeft al gereageerd door te zeggen dat dit voorstel geen basis is voor een akkoord waarmee het Europees Parlement kan instemmen. 'Er kan best gesproken worden over voorstellen volgens het Europees Parlement, maar die moeten geloofwaardig en juridisch werkbaar zijn', zegt Europaverslaggever Jesse Pinster.

(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen