Internationaal10 okt '19 16:17Aangepast op 10 okt '19 19:04

Turks offensief Noord-Syrië gaat door

Auteur: BNR Webredactie

President Erdogan dreigt Syrische vluchtelingen naar Europa te sturen én gaat ondertussen verder met zijn offensief tegen de Koerden in Noord-Syrië. De EU en NAVO-partners maken zich zorgen. Tienduizenden burgers zijn op de vlucht geslagen. Op social media is de oorlog om de waarheid uitgebroken, zegt correspondent Joost Lagendijk in Turkije.

Luister ook: Kabinet sluit sancties niet uit

Op de Turkse televisie worden beelden uitgezonden van juichende mensen die Turkse militairen verwelkomen. 'Zo wordt er in Turkije gereageerd, met uitzondering van de grote pro-Koerdische oppositiepartij HDP. De rest van de publieke opinie lijkt de inval te steunen'. Het past volgens Lagendijk ook in het beeld dat al tientallen jaren in Turkije overheerst - dat de Koerden de vijand zijn van de Turkse staat en dat de Syrische Koerden daarbij horen.

Volgens Lagendijk zijn tot nu toe zo'n tachtig mensen gearresteerd en geïntimideerd omdat ze op sociale media kritiek hadden op de inval. Lagendijk denkt dat eventuele EU-sancties vooral symbolisch belangrijk zijn, maar geen effect zullen hebben op Erdogan.

Europa kan niet zo veel

'Europa kan niet zo heel veel uitrichten tegen Turkije', zegt oud-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken een Eerste Kamerlid Ben Knapen. 'Onze middelen zijn helaas heel beperkt. Wij hebben de afgelopen jaren de Amerikanen de kastanjes uit het vuur laten halen, terwijl het in Europees belang is dat die regio stabiel is'. Knapen begrijpt de emoties, maar zegt erbij dat als wij ook enige invloed willen uitoefenen, dat we met de andere landen één lijn moeten kunnen trekken.

Europese spelers moeten meer militair optrekken

'Erdogan heeft tot op zekere hoogte vrij spel omdat wij alleen met woorden iets kunnen doen, weinig druk kunnen uitoefenen en het speelveld aan anderen laten', zegt Knapen. Knapen vindt dat belangrijke Europese spelers in dit soort gevallen de buitenlandpolitiek en defensie gezamenlijk moeten organiseren.

Volgens correspondent Harald Doornbos, die net in Noord-Syrië is aangekomen, is het relatief rustig. Doornbos heeft nog geen vluchtelingen gezien, evenmin zag hij gevechten. 'Sommige winkels zijn gewoon open, ik zie mensen met wapens, er zijn checkpoints. Wel zei een getuige dat er afgelopen nacht beschietingen waren vanuit Turkije. De stad zelf is nog niet geraakt, vooral de Koerdische posities op het platteland worden onder vuur genomen.' Volgens Doornbos is het offensief echt heel groot.

Een Syrisch meisje op de vlucht voor Turkse bombardementen komt aan in Hassakeh
Een Syrisch meisje op de vlucht voor Turkse bombardementen komt aan in Hassakeh (AFP Delil SOULEIMAN )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen