Internationaal14 okt '19 17:30Aangepast op 14 okt '19 17:50

Protesten in Barcelona tegen vonnis Hooggerechtshof

Auteur: BNR Webredactie

Inwoners van de Spaanse regio Catalonië zijn woedend de straat op gegaan. Dat gebeurt nadat politici tot 13 jaar cel zijn veroordeeld voor opruiing, malversaties en burgerlijke ongehoorzaamheid.

Protesten bij station Sants in Barcelona, Spanje
Protesten bij station Sants in Barcelona, Spanje (Carlijn Teeven)

Onder meer op het station Sants in Barcelona waren veel mensen op de been om te protesteren tegen de straffen. Ook in Girona, Tarragona en Lleida wordt gedemonstreerd.

Hoge straffen

Het gaat om negen prominente figuren achter het illegale referendum twee jaar geleden over onafhankelijkheid voor de Spaanse regio Catalonië. Het Spaanse Hooggerechtshof veroordeelde onder meer de voormalige vicepremier van de regio, Oriol Junqueras, tot een gevangenisstraf van dertien jaar. Hij maakte zich schuldig aan opruiing en het misbruik van publieke gelden. Aanklagers hadden een gevangenisstraf van 25 jaar geëist tegen de prominente separatist.

Drie andere verdachten zijn door het hof alleen schuldig bevonden aan burgerlijke ongehoorzaamheid. Zij komen vrij.

Luchthaven bezet

Protesten bij luchthaven El Prat in Barcelona
Protesten bij luchthaven El Prat in Barcelona (Carlijn Teeven)

Ook op de Luchthaven van Barcelona wordt gedemonstreerd. De politie heeft de betogers uit een de terminal verdreven naar buiten. Om meer betogers te weren, hebben agenten wegen afgezet en is het openbaar vervoer naar de luchthaven enige tijd stilgelegd.

Luister ook Wie is de baas in Barcelona?

Gerelateerde artikelen