Internationaal23 okt '19 07:45Aangepast op 23 okt '19 10:16

Impeachment-onderzoek: nieuwe verklaring tegen Trump

Auteur: BNR Webredactie

Een nieuwe verklaring tegen de Amerikaans president Donald Trump in het impeachment-onderzoek. William Taylor, de waarnemend ambassadeur in Oekraïne, heeft een belastende verklaring afgelegd tegenover de onderzoekscommissie over het onder druk zetten van president Zelenski.

'Alle zorgen van de klokkenluiders worden hierin bevestigd', zegt Amerika-correspondent Jan Postma. Dat het ook letterlijk om de eerder aangekaarte aantijgingen zou gaan, 400 miljoen dollar aan militaire hulp in ruil voor een onderzoek naar een rivaal bij de verkiezingen, is koren op de molen van het impeachment-onderzoek.

Schaduwteam

Taylor bevestigde ook dat er binnen de Trump-regering een soort schaduwteam is dat onder leiding staat van Rudy Giuiliani, de privé-advocaat van Donald Trump. Dat team zou een soort schaduwbeleid maken voor Oekraïne.

Sondland

Tot dat team zou ook Sondland behoren, de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie. Die zou eerder hebben ontkend wat de klokkenluiders naar voren brachten, maar de verklaringen van Taylor gaan dus rechtstreeks in tegen die verklaringen.

Het Witte Huis wenst niet mee te werken aan het impeachment-onderzoek.

John Bolton (L), de in september ontslagen Nationaal Veiligheidsadviseur, en William Taylor (R), de VS-ambassadeur voor Oekraïne.
John Bolton (L), de in september ontslagen Nationaal Veiligheidsadviseur, en William Taylor (R), de VS-ambassadeur voor Oekraïne. (EPA/SERGEY DOLZHENKO)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen