Internationaal7 nov '19 14:41Aangepast op 7 nov '19 16:14

Britse verkiezingen: Johnson probeert Schotten te paaien

Auteur: BNR Webredactie

Met nog vijf weken voordat de Britten naar de stembus gaan vertrekt premier Johnson vandaag naar Schotland. Zijn conservatieve partij dreigt daar net als Labour het onderspit te delven. De Schotse nationalisten liggen aan kop. En die willen een referendum over onafhankelijkheid.

Boris Johnson probeert Schotse zetels te behouden
Boris Johnson probeert Schotse zetels te behouden (AFP Daniel LEAL-OLIVAS)

Schotse zetels zijn broodnodig

'Om terug te keren naar Downingstreet 10 moeten de conservatieven op z'n minst de zetels die ze in Schotland hebben behouden, en daar ziet het niet naar uit', zegt correspondent Lia van Bekhoven. Schotland levert 59 zetels, de meeste daarvan zijn in handen van de Schotse nationalisten. 'Johnson ligt niet lekker in Schotland', zegt Van Bekhoven, 'sommigen zeggen zelfs dat hij op een zelfmoordmissie is.'

Conservatieven én Labour dwars voor Schotse onafhankelijkheid

Johnson en Corbyn hebben beiden gezegd dat ze de gedecentraliseerde regering van Schotland de macht ontzeggen om volgend jaar opnieuw een onafhankelijkheidsstemming te houden. In 2014 verwierpen de Schotten met 55 tegen 45 procent een onafhankelijk Schotland. Johnson zegt dat alleen zijn partij de SNP kan stoppen, omdat Labour een referendum zal goedkeuren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen