Internationaal8 nov '19 14:43Aangepast op 8 nov '19 15:37

Spanje kiest zondag, en veel Spanjaarden kiezen extreemrechts

Auteur: BNR Webredactie

Het lukt de Spaanse premier Sánchez maar niet om een regering te vormen. En daarom mogen de Spanjaarden zondag voor de vierde keer in vier jaar tijd naar de stembus. Volgens BNR Spanje-correspondent Carlijn Teeven zal de PSOE weliswaar zetels verliezen, maar waarschijnlijk weer de grootste worden.

[VLNR] Pablo Casado (PP),  Pedro Sanchez (PSOE), Santiago Abascal (VOX), Pablo Iglesias (Unidas Podemos), Albert Rivera (Ciudadanos)
[VLNR] Pablo Casado (PP), Pedro Sanchez (PSOE), Santiago Abascal (VOX), Pablo Iglesias (Unidas Podemos), Albert Rivera (Ciudadanos) (AFP)

Het extreemrechtse Vox doet het opmerkelijk goed in de peilingen. Vox kwam vorig jaar vanuit het niets op 24 zetels en gaat er naar verwachting nu meer dan 40 in de wacht slepen. Een flinke winst, waarmee Vox de derde partij zou worden, zegt Teeven, 'De partij staat voor de eenheid van Spanje en is daarom fel gekant tégen de Catalaanse nationalisten die onafhankelijkheid nastreven. Het lijkt erop dat Vox geprofiteerd heeft van de Catalaanse onrust.'

Vox-voorman Santiago Abascal: waarschijnlijk goed voor meer dan 40 zetels
Vox-voorman Santiago Abascal: waarschijnlijk goed voor meer dan 40 zetels (AFP ANDER GILLENEA)

Volgens Europaverslaggever Jesse Pinster deed Vox-voorman Santiago Abascal het heel goed tijdens het tv-debat deze week. 'De overige deelnemers negeerden hem, Sanchez ging niet met hem in debat en keek hem zelfs niet aan. Abascal kreeg daarmee alle ruimte om zijn punten te maken en ging tekeer tegen immigranten.' Saillant: Abascal claimt op te komen voor de gewone Spanjaard die 'niets anders heeft dan Spanje', terwijl hij ondertussen de belastingen voor de rijken enorm verlaagt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen