Internationaal11 nov '19 16:14Aangepast op 11 nov '19 17:38

Rechter: Staat moet kinderen van IS-vrouwen terughalen

Auteur: BNR Webredactie

De Staat moet er alles aan doen om de kinderen van IS-vrouwen uit kampen in Noord-Syrië terug te halen naar Nederland. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag maandag bepaald. Voor de IS-vrouwen zelf geldt daartoe geen verplichting. Advocaten hebben namens 23 vrouwen en hun 56 kinderen, die willen terugkeren naar Nederland, een kort geding aangespannen tegen de Staat.

Mochten de Koerden de kinderen niet willen laten gaan zonder hun moeders dan ontstaat een nieuwe situatie volgens het vonnis. In dat geval moet de overheid kijken of het mogelijk is om zowel de vrouwen als de kinderen terug te halen. De overheid moet wel ruimte krijgen om zelf te bepalen hoe een eventuele terugkeer zou verlopen.

Het lijkt er niet op dat het kabinet Nederlandse kinderen gaat terughalen uit Syrië. Dat blijkt uit een rondgang van BNR politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Het kabinet bestudeert de uitspraak van de rechter. De rechter benadrukt dat het om een inspanningsverplichting gaat. Nederland kan namelijk volgens de rechtbank niet worden gedwongen tot iets wat niet mogelijk is. Wel moet Nederland gebruik maken van de hulp die de VS en de Koerden gebruik maken om de kinderen uit de kampen te halen. Iets wat ze tot nu toe niet hebben gedaan.

Niet-actief terughalen

Tot nu toe was het beleid van het kabinet om betrokkenen niet-actief terug te halen. Dat moet nu in het geval van de kinderen ten einde komen, volgens de rechter. Volgens de rechter is er sprake van een acute noodsituatie in de kampen waar ze nu zitten. Dat terwijl deze kinderen daar zelf niet voor gekozen hebben.

De kinderen zijn het slachtoffer van het handelen van hun moeder of ouders. En daarom dient de overheid zich het schrijnende lot van de kinderen aan te trekken. De overheid moet zich ermee bezig houden omdat de kinderen allen de Nederlandse nationaliteit hebben en onder de twaalf jaar zijn. De meesten zijn onder de zes jaar.

Bewuste keuze

Over de vrouwen vindt de rechter dat ze er de afgelopen jaren bewust voor hebben gekozen om uit te reizen naar het strijdgebied in Syrië of Irak. Ook om zich daar aan te sluiten bij Islamitische Staat. Ze zitten nu vast in kampen die door de Koerden worden beheerd. Ze willen terug naar Nederland, maar het kabinet weigerde ze tot nu toe actief terug te halen.

(GIUSEPPE CACACE / AFP)

Gerelateerde artikelen