Internationaal25 nov '19 07:03Aangepast op 25 nov '19 08:04

'Uitslag verkiezingen wijst op bijzondere omslag Hong Kong'

Auteur: BNR Webredactie

Met een ongekend hoge opkomst van meer dan 70 procent heeft de bevolking van Hong Kong zich krachtig uitgesproken: het pro-democratie-kamp heeft regionale verkiezingen gewonnen. Volgens lokale media haalden ze 390 van de 452 zetels binnen, met zo'n 57 procent van de stemmen.

 Met een ongekend hoge opkomst van meer dat 70 procent heeft het het volk gesproken: het pro-democratie-kamp heeft regionale verkiezingen in Hong Kong gewonnen.
Met een ongekend hoge opkomst van meer dat 70 procent heeft het het volk gesproken: het pro-democratie-kamp heeft regionale verkiezingen in Hong Kong gewonnen. (AFP)

Lees ook | Situatie Hong Kong enorm geëscaleerd

De verkiezingen werden gezien als een soort referendum en een belangrijk signaal naar China, zegt Kathleen Ferrier, oud-CDA-Kamerlid en voormalig inwoner van Hong Kong. 'Het was heel bijzonder. Het was een historische dag en zo werd dat ook ervaren hier. Mensen stonden soms anderhalf uur in de brandende zon om hun stem uit te brengen. Het deed mij denken aan de verkiezingen in Chili waarbij Pinochet werd weggestemd.'

Omslag

Het wijst op een hele bijzondere omslag, zegt Ferrier. 'Hong Kong-people, expats, vrienden, collega's studenten: iedereen is verbaasd dat dit heeft kunnen gebeuren in Hong Kong. Je ziet dat de demonstraties zo veel steun van de bevolking gehad hebben, tot op de dag van vandaag. De economie staat slecht hier in Hong Kong, maar toch steunt een meerderheid van de bevolking de demonstraties.'

Gerelateerde artikelen