Internationaal28 nov '19 17:00Aangepast op 28 nov '19 21:48

VS mengt zich in conflict Hong Kong-China

Auteur: BNR Webredactie

President Donald Trump mengt zich in het conflict tussen Hongkongse demonstranten en de Chinese regering. Hij heeft twee wetten ondertekend, een met een verbod op de verkoop van munitie; en een over sancties die de VS kunnen opleggen aan China, als Hongkong zijn zelfstandigheid verliest.

Vieren

De Hongkongse demonstranten zijn hier heel blij mee. 'Ze gingen de straat op om te vieren dat de internationale gemeenschap, in dit geval de Verenigde Staten, de demonstranten steunt in hun opkomen voor de autonomie van de stad en voor bepaalde democratische rechten en vrijheden', zegt Kathleen Ferrier, oud-CDA-Kamerlid en voormalig inwoner van Hongkong.

Lees ook | Pro-democraten winnen verkiezingen Hong Kong

Het gaat er eigenlijk om dat de Verenigde Staten en Hongkong een speciale handelsrelatie hebben. Die hebben ze al sinds voor Hongkong door het Verenigd Koninkrijk werd teruggegeven aan China.

Het Amerikaanse Congres

Nu wil het Congres in de VS drie dingen: ze gaan eisen dat de Amerikaanse regering met sancties moet komen tegen Chinese of Hongkongse leidinggevenden wanneer ze mensenrechtenschendingen plegen. Ten tweede willen ze dat het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken elk jaar een onderzoek doet om te kijken of die speciale relatie tussen de VS en Hongkong op grond van de bepaalde vrijheden en autonomie die Hongkong heeft nog gerechtvaardigd is.

Democratie

De Hongkongse demonstranten vragen hier niet expliciet om. Het is niet zo dat mensen in Hongkong zeggen 'wij willen net zo'n democratie worden zoals jullie zijn', want Europa is al lang niet meer de maat der dingen en met de Britten hebben ze ook een bijzondere relatie.

Maar ze willen wel hun autonomie houden. 'Uiteindelijk gaan ze wel de straat op voor bepaalde democratische rechten, burgervrijheden, vrijheid van meningsuiting, een onafhankelijke rechtspraak. Natuurlijk is het voor hen heel belangrijk om te zien dat ze er niet alleen voor staan', zegt Ferrier.

Inmenging

Het bestuur in Hongkong is niet opgezet met de acties van president Donald Trump. 'In Beijing beschouwt men dit als een directe inmenging in nationale zaken', zegt Ferrier.

Gerelateerde artikelen