Internationaal3 dec '19 17:27Aangepast op 4 dec '19 08:36

Trump pakt Fransen aan met extra importheffingen

Auteur: BNR Webredactie

President Trump gaat Franse importproducten zwaarder belasten. Er komen heffingen ter waarde van 2,4 miljard dollar, in reactie op de Franse digitaks. Dat is de belasting op digitale diensten, die volgens Trump Amerikaanse techbedrijven benadeelt.

Wat precies de consequenties zijn van de nieuwe heffingen is nog niet becijferd, maar het is wel duidelijk dat Franse exporteurs dit gaan voelen, zegt correspondent Eveline Bijlsma. Omdat er zo veel over moet betaald, is het volgens haar logisch dat de animo voor de betreffende producten zal afnemen.

Luister ook | Dag twee NAVO-top in Londen

Onacceptabel

Frankrijk heeft al gezegd dat het het er niet bij laat zitten. De Fransen verwijten de VS dat zij eerder niet wilden onderhandelen over die techbelasting. Minister van Financiën Bruno Le Maire noemde de Amerikaanse dreigementen onacceptabel en een bondgenoot onwaardig. Hij herhaalde dat de techtaks wat hem betreft terecht is.

NAVO

De twee landen liggen ook in de clinch over de NAVO. President Macron noemde het bondgenootschap eerder 'hersendood'. Trump zei vandaag dat dat een 'zeer, zeer onbeschofte opmerking' was.

Luister ook | NAVO-uitspraak gaat Macron opbreken

Luister ook | Rutte hoopt in Londen NAVO-brandjes te blussen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen