Internationaal3 dec '19 18:12

Democraten komen met impeachment-rapport

Auteur: BNR Webredactie

Na weken van besloten en openbare hoorzittingen is het vandaag dan eindelijk zover: de Democraten in het Huis van Afgevaardigden presenteren hun rapport met de conclusies van het impeachment-onderzoek.

Op basis van dat rapport wordt besloten of er wel of niet een impeachment-procedure wordt gestart tegen president Trump. De uitkomst van het rapport zal niet erg verrassend zijn, verwacht correspondent Jan Postma. Volgens hem ondersteunden zo'n beetje alle getuigenissen de oorspronkelijke klacht van de klokkenluider dat Trump politieke druk uitoefende op Oekraïne om onderzoek te doen naar zijn Democratische rivaal Joe Biden en diens zoon.

Verder zien de Democraten het feit dat het Witte Huis niet wilde meewerken als een belemmering van het onderzoek. Officieel moet er nog over gestemd worden, maar het lijkt Postma heel sterk dat de Democraten tot een andere conclusie komen dan impeachen.

Eigen rapport Republikeinen

De Republikeinen hebben intussen een eigen rapport gepresenteerd. Volgens hen is er geen enkele aanwijzing dat Trump iets verkeerd heeft gedaan. Ook wijzen ze op de corruptie in Oekraïne. Ze zeggen dat Oekraïne mogelijk achter de inmenging zat van de presidentsverkiezingen van 2016, en niet Rusland, waardoor Trump een hele goede reden had om in Biden en Oekraïne te duiken.

Luister ook | The Donald Show: parallelle hoorzittingen

(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen