Internationaal4 dec '19 07:21Aangepast op 4 dec '19 09:53

Democraten in impeachmentverslag: Trump misbruikte zijn macht

Auteur: BNR Webredactie

Donald Trump misbruikte zijn presidentiële macht voor eigen politiek gewin. Dat schrijven de Democraten in hun rapport naar de afzettingsprocedure van de Amerikaanse president.

Donald Trump misbruikte zijn presidentiële macht voor eigen politiek gewin.
Donald Trump misbruikte zijn presidentiële macht voor eigen politiek gewin. ( AFP)

Luister ook | Democraten komen met impeachmentrapport

De grootste verrassing: de onthulling van 'nieuwe' telefoongesprekken van onder meer Rudy Giuliani met onder meer minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur. Én een telefoongesprek met 'Nummer 1'. Er staat niet bij wie daarachter schuilgaat. Inmiddels wordt onderzocht of dat Donald Trump zélf is. Mocht dat zo zijn, zegt Amerika-correspondent Jan Postma, dan linkt dat Trump direct aan Oekraïne. 'Maar dat weten we dus nog niet.'

Luister ook | Impeachmentproces gaat naar Senaat

Inmenging

Als je alle stukjes van de puzzel zo gelegd ziet worden in de 300 pagina's van het rapport, komt daar volgens Postma toch een bedenkelijk beeld uit naar boven. Trump zocht de inmenging om zijn herverkiezing zeker te stellen, ondermijnde de integriteit en belemmerde het onderzoek zoals geen president dat eerder had gedaan - dus ook niet Richard Nixon.

Luister ook | Amerika Podcast

Grondwet

Tegelijkertijd wordt nergens iets geconcludeerd over de gewenste afzetting van de president, zegt Postma. 'Dat is eigenlijk nog niet aan hen. Op basis van dit rapport wordt de aanklacht tegen Trump vastgesteld. Dan gaat het naar de justitiecommissie en die neemt het over. Die kijkt met grondwetdeskundigen hoe de grondwet precies toegepast moet worden. Daarna neemt de Senaat de rol van rechter op zich.' Dat wordt nog een verhaal op zich: de Republikeinen delen de conclusies van de Democraten absoluut niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen