Internationaal9 dec '19 17:09Aangepast op 9 dec '19 17:25

Brexit: meest ingrijpende verkiezingen in geschiedenis

Auteur: BNR Webredactie

Donderdag mag Groot-Brittannië weer naar de stembus. We bespreken deze week hoe het ervoor staat, wat de belangrijkste thema's en ontwikkelingen zijn, en of de Britten er nog een beetje zin in hebben.

Allesomvattende keuze

'Dit zijn de meest ingrijpende verkiezingen in decennia', zegt VK-correspondent Lia van Bekhoven. Deze verkiezingen gaan de koers van het Verenigd Koninkrijk bepalen. Dat kan een hele revolutionaire koers zijn als Boris Johnson een meerderheid krijgt en het VK beslist om donderdag uit de EU te stappen. 'Maar nergens hoor je over de gevolgen van zo'n allesomvattende keuze', zegt Van Bekhoven. Niemand praat over de gevolgen van Brexit voor de doorsnee Brit en voor het voortbestaan van het VK. 'Het lijkt in dat opzicht dat het nergens om gaat.'

Minst geliefd

Het gaat over twee leiders die zeer onpopulair zijn. Boris Johnson is de minst geliefde, nieuwe premier en Corbyn is de minst populaire oppositieleider in de geschiedenis van het VK. 'Veel kiezers brengen op donderdag een negatief stemgedrag uit. 'Dat betekent in deze context dat ze stemmen op de partij waar ze de minste hekel aan hebben. Of de partij die in hun kiesdistrict de beste kans maakt de partij tegen te houden waar ze de meeste hekel aan hebben', zegt de VK-correspondent.

LibDems

'Een stem voor de Lib Dems is een stem die je kan verwaarlozen', zegt Van Bekhoven. Het succes van de Liberal Democrats blijkt kortstondig. Hoewel enkele maanden terug nog een heropleving werd opgetekend van de partij, doet die het nu nog steeds niet beter dan de Conservatieven of Labour. Alle peilingen geven aan dat de Conservatieven nog steeds dezelfde voorsprong hebben als toen ze met hun campagne begonnen: namelijk 10 procent.

(EPA FACUNDO ARRIZABALAGA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen