Internationaal9 dec '19 19:07

Indiase 'anti-moslimwet' veroorzaakt controverse

Auteur: BNR Webredactie

Veel controverse rondom wat sommigen in India de 'anti-moslimwet' noemen. De wet maakt het voor alle arme inwoners en vluchtelingen gemakkelijker om in het land te blijven. Behalve voor moslims. Wie moslim is, en niet de goeie papieren heeft, moet het land uit.

Verblijfsvergunning

'Het is een wet die een verblijfsvergunning geeft aan alle hindoes, christenen, boeddhisten en sikhs die gevlucht zijn uit omringende landen', zegt Zuid-Azië-correspondent Saskia Konniger. De wet gaat samen met een grote volkstelling die bedoeld is om illegale migranten op te sporen. In de wet die nu is aangenomen worden moslims niet genoemd.

Assam

Er is recentelijk al een volkstelling geweest in de Indiase deelstaat Assam. Bij die telling moet je aantonen dat je legaal Indiaas burger bent. Twee miljoen mensen konden dat niet. Maar ook arme hindoes werden de dupe van de telling. 'Heel veel arme mensen zouden niet kunnen aantonen dat ze burger zijn en dan kan je hen het land uitzetten. Volgens critici dacht de regering dat vooral moslims hun burgerschap niet zouden kunnen aantonen.' zegt Konniger.

Moslims

Daarom werd deze wet aangenomen om hen te beschermen. Enkel moslims ontbreken dus op de lijst van beschermde bevolkingsgroepen. 'Als je wel behoort tot de beschermde groepen krijg je wel een verblijfsvergunning.' De wet is dus bedoeld om iedereen gerust te stellen, behalve moslims.

Leden van de Krishak Mukti Sangram Samiti (KMSS) protesteren tegen de Citizenship Amendment Bill 2016 (CAB) in Guwahati, Assam, India. De wet geeft Indiaas staatsburgerschap aan vluchtelingen uit de Hindoestaanse, jaïnistische, boeddhistische gemeenschappen, Sikhs, Parsi of christelijke gemeenschappen uit Afghanistan, Bangladesh en Pakistan. Moslims worden dus uitgesloten.
Leden van de Krishak Mukti Sangram Samiti (KMSS) protesteren tegen de Citizenship Amendment Bill 2016 (CAB) in Guwahati, Assam, India. De wet geeft Indiaas staatsburgerschap aan vluchtelingen uit de Hindoestaanse, jaïnistische, boeddhistische gemeenschappen, Sikhs, Parsi of christelijke gemeenschappen uit Afghanistan, Bangladesh en Pakistan. Moslims worden dus uitgesloten. (EPA/STR)

Gerelateerde artikelen