Internationaal10 dec '19 17:52Aangepast op 10 dec '19 19:32

Staatssecretaris Broekers-Knol in zwaar weer

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer lijkt genoeg te hebben van staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie. Er vielen keiharde woorden tijdens het vragenuur. De 73-jarige oud-voorzitter van de Eerste Kamer zit pas een paar maanden op haar post, maar in de Kamer wordt en plein public getwijfeld aan of ze haar werk wel aan kan. 'De irritatie zit van links tot rechts, en ook in de coalitiepartijen', zegt politiek verslaggever Laurens Boven.

Niet geslaagd, wel geschoffeerd

Wat Broekers-Knol voor elkaar moet zien te krijgen is dat uitgeprocedeerde en overlast gevende Marokkaanse asielzoekers terugkeren naar Marokko. Daarvoor moet de staatssecretaris samenwerken met de Marokkaanse overheid, maar die ligt dwars en heeft haar geschoffeerd door haar niet woord te staan. 'Ze is er niet in geslaagd in Marokko ontvangen te worden, ze is er niet in geslaagd in Den Haag een afspraak te maken met de Marokkaanse ambassade', zegt Boven.

Slecht optreden in Tweede Kamer

Broeker-Knols optreden in de Kamer was slecht. Ze oogstte woede en hoon toen ze de schoffering door de ambassade afdeed als iets 'wat je niet groter moet maken dan het is'. Volgens Boven reageerde Broekers-Knol slecht op de vragen uit de Kamer: ze herhaalde de teksten die ze van haar ambtenaren had meegekregen en gaf geen antwoord op vragen. 'Ze stond er als een wat oudere vrouw in de leeuwenkuil van de Tweede Kamer, na afloop kreeg ze ook te maken met felle journalisten die vroegen of ze wel geschikt was voor haar baan. Persoonlijk gezien een hele vervelende middag', zegt Boven.

Luister ook | Kamer wil opheldering over verblijfsvergunning criminele asielzoekers

Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (ANP Koen van Weel)

Gerelateerde artikelen