Internationaal10 dec '19 15:21Aangepast op 10 dec '19 17:48

Trump aangeklaagd voor machtsmisbruik en obstructie

Auteur: BNR Webredactie

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden komt met twee aanklachten in de afzettingsprocedure tegen Donald Trump. De Amerikaanse president wordt aangeklaagd voor machtsmisbruik en obstructie van het Congres. 'Er was nog kans op een derde aanklacht', zegt Amerika-correspondent David Hammelburg.

Die derde aanklacht zou betrekking hebben gehad op de obstructie in het Mueller-onderzoek, maar het leek de Democraten onverstandig om het ook daarover te hebben. Volgens Hammelburg komt de impeachment niet door de Senaat, waar de Republikeinen een meerderheid hebben, en zal hij weggestemd worden met 53 tegen 47 stemmen. 'Men heeft er genoeg van, dit speelt niet voor de gewone man', zegt Hammelburg.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden komt met twee aanklachten in de afzettingsprocedure tegen president Trump.
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden komt met twee aanklachten in de afzettingsprocedure tegen president Trump. (AFP)

Luister ook | Amerika Podcast

De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden brengen twee articles of impeachment tegen president Trump in stemming, maakte commissievoorzitter voor Justitie Jerry Nadler van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden bekend. Nadler zei dat niemand boven de wet staat. Trump wordt aangeklaagd voor machtsmisbruik en belemmering van het Congres. Hij zou zijn bevoegdheden hebben misbruikt om Oekraïne onder druk te zetten, ook zou hij het onderzoek van het Congres hiernaar hebben gehinderd.

Historisch moment

Donald Trump is de derde president tegen wie een impeachment in stelling wordt gebracht. In 1868 werd zijn voorganger Andrew Johnson aangeklaagd in de nasleep van de Amerikaanse Burgeroorlog, in 1999 was de beurt aan Bill Clinton in de affaire Monica Lewinsky. Beiden overleefden de stemmingen. In 1973 wachtte president Richard Nixon de impeachment niet af en trad af.

Het Huis van Afgevaardigden wordt gedomineerd door de Democraten die er een meerderheid hebben. Verwacht wordt dat alle 235 Democraten en een overgelopen voormalig Republikein voor afzetting zullen stemmen en dat alle 197 Republikeinen tegen zullen stemmen. Waarschijnlijk wordt donderdag over het impeachment gestemd.

Uit functie ontheffen

Stemt een meerderheid vóór impeachment, dan zal de feitelijke procedure worden gevoerd in de Senaat, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn. In de Senaat zijn 67 van de 100 stemmen nodig om Trump ook echt uit zijn functie te ontheffen. De Republikeinen staan tot nu toe achter Trump, de president zal de afzettingsprocedure dan ook waarschijnlijk overleven.

Ook Amerikanist Koen Petersen denkt niet dat Trump uiteindelijk afgezet wordt. 'Op kort termijn gaat het het politieke debat en de politieke analyses domineren', zegt Petersen. En dat zal vooral de Democraten in de voorverkiezingen raken - zij zullen voor de impeachment móeten stemmen, doen ze dat niet dan schieten ze zichzelf in de voet. Het is alleen wel de vraag of ze later, bij de echte verkiezingen nog wel blij zullen zijn met deze stem tegen Trump.

Gerelateerde artikelen