Internationaal10 dec '19 18:42Aangepast op 10 dec '19 19:26

VS saboteert benoeming rechters WTO

Auteur: BNR Webredactie

De Wereld Handelsorganisatie WTO wordt machteloos omdat het geen nieuwe rechters weet aan te stellen. Het beroepsorgaan van de WTO moet namelijk uit minimaal drie rechters bestaan. Morgen verloopt de termijn van twee rechters, waardoor er nog maar eentje overblijft. Het aanstellen van nieuwe rechters wordt verhinderd door de Verenigde Staten.

Ook EU wil hervorming

Volgens politiek directeur Han ten Broeke van het Haags Centrum voor Strategische Studies wil Trump andere afspraken omdat de oude afspraken niet meer per se in het voordeel van de VS uitvallen. 'Ook de EU vindt ook dat de WTO hervormd en veranderd moet worden, maar niemand - behalve de VS - wil dat systeem onderuit halen waarbij de WTO verwordt tot een praatclub', zegt Ten Broeke.

Unieke organisatie

Ten Broeke noemt de WTO een unieke organisatie omdat het de eerste organisatie is waarbij landen elkaar voor de rechter kunnen dagen. Er waren eerst tien rechters, Trump heeft de benoeming van zeven al getorpedeerd waardoor de WTO op een minimum zit van drie rechters. Volgens Ten Broeke vindt de VS dat het aantal uitspraken dat de WTO doet te vaak in het nadeel van de VS uitvallen.

Luister ook | Bejaarde WTO moet op de schop

Image
(AFP Fabrice Coffrini)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen