Internationaal11 dec '19 08:58

Geschillencommissie WTO vanaf vandaag vleugellam

Auteur: BNR Webredactie

De geschillencommissie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is vanaf vandaag vleugellam, omdat het hoogste beroepsorgaan niet genoeg leden meer heeft. Dat orgaan moet bestaan uit minimaal drie rechters, maar heeft er nu nog maar één over. De Verenigde Staten weigeren uit onvrede nieuwe rechters te benoemen.

(Fabrice COFFRINI / AFP)

Volgens hoogleraar Internationale Economie Steven Brakman brengt dit het bestaansrecht van de organisatie meer in gevaar. Heel problematisch, noemt hij het gebrek aan rechters. 'Die hogerberoepsinstantie functioneert nu niet meer, terwijl het het enige onderdeel van de WTO was dat wél goed functioneerde.' De organisatie had het tij toch al niet mee, zegt Brakman, in een klimaat waarin het wegnemen van handelsbarrières de laatste jaren schromelijk mislukt.

Luister ook | VS gaat importtarieven Europa heffen vanwege Airbus

Handelsconflicten

Het is een pijnlijke affaire, in een tijd waarin handelsoorlogen continu boven de markt hangen, zegt Brakman. En zolang Donald Trump president van de VS is, ziet hij nauwelijks een uitweg. 'WTO-directeur-generaal Roberto Azevêdo houdt de moed erin en stelt voor om met een nieuw systeem te komen. Iedereen die zich hiermee bezighoudt vindt dit een heel groot probleem. Zo'n geschillencommissie kan ook een handelsconflict tussen de VS en China in goede banen leiden.'

Luister ook | Handelsoorlog VS-China heeft ook hier impact


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen