Internationaal11 dec '19 17:39

Veel tegenstand voor nieuwe pensioenplannen Frankrijk

Auteur: BNR Webredactie

De nieuwe pensioenplannen in Frankrijk kunnen rekenen op veel tegenstand. Woensdag maakte premier Edouard Philippe de details bekend van het nieuwe Franse pensioenstelsel. De Franse regering verhoogt met dit plan de pensioengerechtigde leeftijd van 62 jaar naar 64 jaar.

Wel komt er de mogelijkheid om alsnog vanaf 62 jaar een pensioen te ontvangen, maar dan zal men wel gekort worden op hun pensioen. Fransen die een volle carrière hebben gewerkt, krijgen recht op 1000 euro aan pensioen per maand. De pensioenplannen zullen alleen gelden voor werkers die nog geen 45 jaar oud zijn.

Vakbonden keren zich tegen de plannen

De plannen rekenen op veel weerstand onder het Franse volk, zo ziet correspondent Eveline Bijlsma: 'Er is al veel gestaakt tegen deze plannen. Twee militante bonden hebben nu bekend gemaakt dat ze verder gaan met staken. Zij willen dat Macron de plannen helemaal intrekt, maar dat gaat hij niet doen.' Franse vakbonden keren zich fel tegen de pensioenplannen. De gematigde Franse vakbond CFDT vindt dat de regering van premier Edouard Philippe veel te ver is gegaan met de plannen om het pensioenstelsel te hervormen. De regering 'heeft een grens gepasseerd', zei voorzitter Laurent Berger. De voorzitter van de links-radicale bond CGT, Philippe Martinez, zei op tv dat het plan 'alles waar we voor strijden belachelijk maakt.'

Gerelateerde artikelen