Internationaal12 dec '19 11:40Aangepast op 12 dec '19 23:18

'Ongekend druk' bij stembureaus Londen

Auteur: BNR Webredactie

Het is bijzonder druk bij de stembureaus, bij deze verkiezingen die bepalend kunnen zijn voor de relatie met het vaste land van Europa. Labour en de Conservatieven lijken steeds dichter naar elkaar toe te kruipen, volgens de laatste peilingen. Haalt premier Boris Johnson de absolute meerderheid in het House of Commons, of kan de Brexit nog gekeerd worden?

17:15 | Correspondent Lia van Bekhoven bezocht zojuist twee stembureaus en concludeert dat de opkomst iets hoger ligt dan 's zomers dus dat de regen niet lijkt uit te maken. 'De stemming is even grijs en grimmig als het weer', zegt Van Bekhoven. De laatste peilingen wijzen volgens Van Bekhoven op een meerderheidsregering door Johnson of een minderheidsregering door Johnson. Direct na de sluiting van de stembussen komen de eerste exit polls. 'De spannendste uitslagen komen tussen 02.00 en 05.00 uur, dan weet je wel wie de nieuwste huurder van Downingstreet is', zegt Van Bekhoven.

Lees ook | Exit polls: Boris Johnson wint Britse verkiezingen

15:45 | 'Het wordt spannend', zegt Jesse Pinster vanuit het district waar Boris Johnson zelf vandaan komt, 'Labour en de Conservatieven kruipen langzaam naar elkaar toe volgens de laatste peilingen'. Get Brexit Done is de boodschap waar Johnson alleen maar op hamert. 'Als Johnson een ruime meerderheid krijgt, wil hij voor Kerst de Brexitdeal laten goedkeuren, heeft hij een kleine meerderheid, dan wordt het tóch een lastig verhaal', zegt Pinster.

Maar als hij zijn zin krijgt, moet hij waarschijnlijk weer een belofte breken. Johnson heeft gezegd binnen 11 maanden een handelsakkoord te sluiten, maar de EU zegt dat zoiets onmogelijk is. Dat zou betekenen dat Johnson de lengte van de overgangsperiode moet heroverwegen, een periode waarin alles hetzelfde blijft. 'En eigenlijk is er dan niets veranderd'.

14:00 | Bij de stembureaus in Londen lijkt het 'ongewoon druk', meldt de Telegraaf. De leiders van de twee belangrijkste partijen, Boris Johnson van de Conservatieven en Jeremy Corbyn van Labour, brachten al vroeg hun stem uit. Johnson deed dit vlak bij zijn ambtswoning in Downing Street en Corbyn in zijn kiesdistrict in de Noord-Londense wijk Islington. Corbyn vertegenwoordigt dat al sinds 1983.

12:00 | Nog los van de verkiezingsuitslag is voor de beurzen is het vooral van belang dat de onzekerheid naar de achtergrond gaat, zegt Stan Westerterp, managing partner Bond Capital Partners. 'Beleggers houden daar niet van, dan nemen ze altijd wat gas terug. Op het moment dat er duidelijkheid is komt de koopbereidheid terug. En als er meer duidelijkheid komt, kun je er gevoegelijk ook van uitgaan dat de Britse aandelen het weer beter gaan doen.'

11:00 | Stilte voor de storm, zo kun je de sfeer in het VK op dit moment het best beschrijven. Volg op deze pagina de hele dag den aanloop naar de climax: de definitieve uitslag van de parlementsverkiezingen, die morgenochtend wordt verwacht. Wij houden je op de hoogte!

Het Britse kiessysteem met zijn districtenstelsel zit vastgeroest aan het VK, zegt correspondent Lia van Bekhoven. 'Je kunt wel kijken naar opiniepeilingen, maar je kunt er zo weinig conclusies uit trekken: er wordt niet één verkiezing gehouden, maar 650. Ieder van die kiesdistricten kent zijn eigen afwegingen, eigenaardigheden, eigen persoonlijkheden. Dus als bijvoorbeeld liberaal-democraten in alle kiesdistricten tweede worden, krijgen ze toch maar één zetel.'

Meer hierover | Partijloyaliteit ondergeschikt bij Britse verkiezingen

Eigenlijk gebeurt er verder verdomd weinig vandaag, zegt correspondent Lia van Bekhoven. 'Het is een rustdag. Er is geen verkiezingsnieuws, na weken van peilingen en voorspellingen zijn er geen spotjes meer en er mag geen campagne meer gevoerd worden.' Niettemin: het gáát wel ergens over.

En het eerste relletje is al naar buiten gekomen, zegt Van Bekhoven. 'De BBC meldde gisteravond dat de enveloppen van de kiezers die via de post gestemd hadden al binnen waren en dat het er heel slecht uitzag voor Labour. Dat is vreemd, want tot het sluiten van de stembureaus mag niemand inzage hebben in de per post uitgebrachte stemmen, de BBC mag dat zeker niet melden. Deze rel duurt nog wel even, denk ik.'

Volg | Alles over Brexit

Volg | Alles over de Britse verkiezingen

Lees ook | Britse waanzin

Gerelateerde artikelen