Internationaal17 dec '19 17:23

No Deal-Brexit terug op tafel

Auteur: BNR Webredactie

Het Britse bedrijfsleven moet zich hoe dan ook gaan voorbereiden op een leven buiten de interne Europese markt. Dat zegt een woordvoerder van premier Boris Johnson.

Die woorden zeggen volgens correspondent Lia van Bekhoven dat het feit dat Johnson een absolute meerderheid heeft gehaald bij de verkiezingen niet betekent dat hij een andere koers gaat varen over uittreding. Na de verkiezingen werd gedacht dat Johnson de haviken in zijn partij niet meer nodig had en als nog voor een zachte Brexit kon gaan. Niet dus.

Geen verlenging

De afspraak was dat er tot eind volgend jaar onderhandeld kon worden over handelsovereenkomsten. De transitieperiode zou eventueel nog met twee jaar verlengd kunnen worden. Daar heeft Johnson volgens Van Bekhoven nu dus een punt achter gezet: die verlenging komt er niet. De Britse premier wil zelfs een nieuwe wet die uitstel onwettig gaat maken.

'Onmogelijk'

Dat betekent dat de EU en het Verenigd Koninkrijk het lastigste deel van de Brexit binnen elf maanden moeten afhandelen. Brussel heeft al gezegd dat dat onmogelijk is. Maar wat Johnson wil, is een waarschuwing afgeven aan de EU dat hij heel snel een deal wil.

Lees ook | Boris Johnson mag regering vormen

Image
(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen