Internationaal20 dec '19 17:47

Johnson wint Brexit-stemming in Lagerhuis

Auteur: BNR Webredactie

Het Britse parlement heeft een belangrijke horde genomen in het Brexit-proces. Een meerderheid geeft groen licht voor de verdere behandeling van de wetgeving die nodig is voor een vertrek uit de Europese Unie.

Met deze stemming ligt het Lagerhuis op schema om begin januari definitief goedkeuring te geven. Het lijkt erop dat de Britten nu hebben geaccepteerd dat de scheiding er echt aan zit te komen, zegt correspondent Lia van Bekhoven. Het viel haar op dat er buiten het parlement vanmiddag niet één anti-Brexit-demonstrant meer was te zien. Binnen het parlement stemde Labour tegen de echtscheidingswet, niet omdat ze tegen de Brexit zijn, maar omdat ze geloven dat Johnsons harde Brexit slecht is voor de economie.

Tijdelijke opluchting

Johnson zegt dat het land nu verder kan en zich met andere zaken kan gaan bezighouden. Maar dat is maar tijdelijk, zegt Van Bekhoven. 'Tegen oktober volgend jaar, als er een handelsakkoord en andere samenwerkingsafspraken moeten komen, dan zal opnieuw het deksel van het Brexit-debat geblazen worden en zal ook het spook van de no deal-Brexit weer terugkomen.

Lees ook | Brexit van Boris krijgt steeds meer vorm

Lees ook | No deal-Brexit terug op tafel

(AFP)

Het Britse parlement heeft een belangrijke horde genomen in het brexitproces. Een meerderheid geeft groen licht voor de verdere behandeling van de wetgeving die nodig is voor een vertrek uit de EU. Met deze stemming ligt het Lagerhuis op schema om begin januari definitief goedkeuring te geven.

Correspondent Lia van Bekhoven.

- Premier Johnson wil de EU op 31 januari verlaten. Hebben de Britten nu geaccepteerd dat dat nu gaat gebeuren?

- Johnson zegt nu dat we verder kunnen en Brexit kunnen vergeten. Kan dat echt?

Dank, correspondent Lia van Bekhoven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen