Brexit van Boris krijgt steeds meer vorm
Johnson heeft het wetsvoorstel voor de Brexit flink aangepast. Allerlei compromissen die Johnson in eerste aanleg aan de wet had toegevoegd om de oppositiepartijen tegemoet te komen heeft hij eruit gehaald, schrijft The Guardian. De Brexitwet wordt vandaag besproken in het Lagerhuis, Johnson wil de wet op 9 januari erdoorheen loodsen.
Volgens Benjamin Livestro, oud-campagnemedewerker bij de Tories, heeft Johnson er vooral voor gezorgd dat het parlement niets meer te zeggen heeft. 'Ministers kunnen aan de slag en hoeven eigenlijk nooit meer naar het parlement toe om ergens toestemming voor te vragen', zegt Livestro.
Dossier | Brexit
Grote en kleine wijzigingen
Ook verschillende kleinere zaken heeft Johnson weggestreept. Zoals de verplichting om minderjarige asielzoekers te borgen in het Verenigd Koninkrijk. Door het opschonen en de bypass van het parlement krijgt Johnson meer slagkracht. En dat is nodig want hij wil snelheid. Hij heeft gezegd eind 2020 echt uit de EU te willen stappen en heeft een sterke positie ten aanzien van de EU nodig.
Luister ook | Eindelijk Brexit, maar wat doen we met de schotten
Parlement: geen deuk in een pak boter
Het parlement zal Johnson volgens Livestro weinig in de weg leggen. Niet alleen beschikken de Conservatieven over een geruststellende meerderheid in het parlement, een derde van de parlementariërs is nieuw, onervaren en moet zelfs nog ingezworen worden. 'Ze zijn ook zorgvuldig gescreend', zegt Livestro. 'Vandaag gaat Johnson de wet erdoor jagen, en als het op 9 januari klaar is, dan is het te laat en heeft het parlement er niets meer over te zeggen'.