Internationaal23 dec '19 06:53Aangepast op 28 jun '22 10:02

Rusland ligt niet wakker van sancties Nord Stream 2

Auteur: BNR Webredactie

Rusland ligt niet wakker van Amerikaanse sancties tegen Nord Stream 2, de gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland. De Amerikanen kondigden vrijdag sancties aan tegen de bouw ervan. Als gevolg heeft het Nederlands-Zwitserse offshoreconcern Allseas direct de werkzaamheden aan Nord Stream 2 gestaakt.

Nord Stream 2 is omstreden en de Amerikanen hebben er om twee redenen problemen mee. Enerzijds wordt Europa té afhankelijk van Russisch gas, anderzijds loopt de pijplijn door de Oostzee en daarmee is de rol van Oekraïne als doorvoerland uitgespeeld. Ten slotte wordt Rusland een energieconcurrent van Amerika dat LNG-gas wil slijten aan Europa. De sancties hebben volgens Ruslandcorrespondent Joost Bosman geen grote gevolgen voor de aanleg van de pijplijn. Op 120 kilometer na is de pijplijn namelijk bijna af.

'Sancties uit de hel'

Russisch minister van Buitenlandse Zaken Lavrov noemde de sancties roekeloos en heeft gezegd gepast te zullen reageren. De pijplijn is echter al binnen de Duitse territoriale wateren waar het ondiep is. De Russen hebben dus geen gespecialiseerde bouwpartijen meer nodig, ze kunnen de lijn zo nodig gewoon zelf afmaken. 'De pijplijn komt er, er is hooguit wat vertraging', zegt Bosman die zegt dat Trump's sancties voornamelijk bedoeld zijn voor binnenlandse consumptie.

Nederland is importafhankelijk

Volgens sectoreconoom Energie Hans van Cleef van de ABN Amro is de pijplijn niet alleen voor Rusland belangrijk, maar ook voor Europa en een importafhankelijk Nederland. 'We zijn al heel erg afhankelijk van gas uit Rusland', zegt Van Cleef.

Luister ook | Minister Stef Blok: zorgen over Rusland

Image
(AFP John MacDougall)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen