Internationaal23 dec '19 16:58

Rusland werkt aan tegensancties voor VS

Auteur: BNR Webredactie

Rusland werkt aan tegensancties voor de Verenigde Staten, in de ruzie rondom gasleiding Nordstream 2. Dat heeft de Russische premier Medvedev gezegd. Donald Trump kwam eind vorige week met sancties voor bedrijven die meewerken aan de omstreden pijpleiding tussen Duitsland en Rusland. En die Amerikaanse bemoeienis brengt vooral Duitsland in een lastig parket.

Afgelopen week zei de woordvoerder van Merkel al dat de Duitsers de Amerikaanse sancties ten zeerste betreuren. De straffe sancties tegen de bedrijven die eerste gestopt zijn met het aanleggen van de buizen in de Oostzee, leiden tot enorme vertragingen. 'Duitsland heeft bij monde van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken in een direct gesprek met de Amerikaanse collega Mike Pompeo hardop uitgesproken dat ze hopen dat dit snel voorbij zal zijn. Maar Trump lijkt de sancties te willen doorzetten', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

Duitsland heeft hele goede economische relaties met Amerika. Op politiek niveau is er weinig ontwikkeling, maar op economisch niveau werken ze samen. 'De minister van Economische Zaken van Duitsland heeft al contracten ondertekend om meer gas uit Amerika te gaan importeren', zegt Marseille. Daarom zouden de Amerikanen met argusogen kijken naar de Nordstream 2-lijn omdat die mogelijk de behoefte aan Amerikaans gas zou kunnen verkleinen.

Image
(EPA/DMITRY ASTAKHOV/RIA NOVOSTI/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen