Internationaal24 dec '19 08:32Aangepast op 24 dec '19 08:54

Opnieuw dreigt een Syrische vluchtelingencrisis

Auteur: BNR Webredactie

Zowel het Russische als het Syrische leger voert bombardementen uit in de provincie Idlib in Noord-Syrië. Ze proberen zo het laatste jihadistische bolwerk te verslaan, maar raken daarbij ook veel burgers. Een nieuwe vluchtelingencrisis dreigt.

Stabilisatie situatie voorkomt nieuwe exodus

Gezin verlaat Idlib
Gezin verlaat Idlib (AFP)

Als gevolg hiervan slaan tienduizenden Syriërs op de vlucht richting de Turkse grens. De Turkse president Erdogan zegt deze mensen niet te kunnen opvangen, het Westen staat langs de zijlijn en mengt zich niet in het conflict. Volgens conflictdeskundige en Syriëkenner Lambrecht Wessels kunnen we dit beter wel doen en bestaat de mogelijkheid om de situatie te stabiliseren en een nieuwe vluchtelingencrisis te bezweren.

B-oplossing is nu de beste optie

Wessels pleit voor wat hij zelf noemt een 'B-oplossing'. Die bestaat eruit dat het Westen de Turkse aanwezigheid in het de noordelijke zone - een geopolitiek feit - erkent en via de Turkse bureaucratie - die Wessel kent als effectief - voor de vluchtelingen zorgt. 'Maar daar is Europa nog niet aan toe', zegt Wessels.

Een dergelijke constructie levert veel op: het voorkomt een nieuwe exodus en de Turken krijgen wat ze willen - zeggenschap in de noordelijke zone en de mogelijkheid om daar orde op zaken te stellen. En dan is het aan Europa om met de Syriërs en de Russen te praten hoe de jihadisten aan te pakken. Zijn de jihadisten in Idlib eenmaal verslagen, dan kunnen de vluchtelingen terugkeren naar huis. Of wat daarvan over is natuurlijk.

De uitgestorven stad Al-Numan in de provincie Idlib
De uitgestorven stad Al-Numan in de provincie Idlib (AFP Omar Haj Kadour)

Gerelateerde artikelen