Internationaal23 dec '19 08:02

Verwachtte terreurgolf 2019 bleef uit

Auteur: BNR Webredactie

De verwachte golf van terrorisme die Interpol een jaar geleden voorspelde, bleef in 2019 uit. Tóch vrezen verschillende Europese landen het ergste voor de komende twee jaar. En dat komt doordat flink wat gedetineerde terroristen op vrije voeten komen of terugkeren uit Syrië en Irak.

Terroristen destijds gestraft onder milde wetgeving

Volgens radicaliseringsexpert Maarten van de Donk van RadarAdvies heeft een deel van de vrijlatingen ermee te maken dat terroristen die destijds afreisden naar conflictgebieden, mild gestraft werden omdat de strafmaat toen nog niet zo zwaar was. 'Daardoor komen nu vrij veel mensen vrij', zegt Van de Donk. Ook komen er nog steeds mensen terug uit Syrië en Irak.

'Niet iedereen gederadicaliseerd'

Volgens Van de Donk zijn er signalen dat niet iedere gedetineerde gederadicaliseerd is en dat dit vooral geldt voor islamisten die terugkeerden toen het kalifaat al gevallen was, de late terugkeerders. Van de Donk wijst erop dat Frankrijk alleen al 196 veroordeelde terroristen telt waarvan er dit jaar 22 zijn vrijgelaten en driekwart vóór 2023 op vrije voeten is. 'Het is een uitdaging om die allemaal in de gaten te houden', zegt Van de Donk.

Image
(AFP Dominique Faget)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen