Internationaal23 dec '19 17:37Aangepast op 28 jun '22 10:03

Minister Stef Blok: zorgen over Rusland

Auteur: BNR Webredactie

De relatie met Rusland is de afgelopen vijf jaar complex gebleven en dat leidt tot zorgen over de veiligheid in onder meer Nederland. Dat schrijft buitenlandminister Blok aan de Tweede Kamer. Volgens Blok blijft het land onverminderd de confrontatie zoeken. We moeten wel met Rusland in gesprek blijven, al is het maar om nucleaire ongelukken te voorkomen, zegt Blok.

Ondanks alles moet Nederland in gesprek blijven met Rusland. Dat staat in de Ruslandstrategie, waar minister Blok mee is gekomen. De tweede kamer had om zo'n strategie gevraagd. Sven Koopmans, Tweede Kamerlid namens de VVD, vindt dat Nederland streng moet blijven voor Rusland omdat het land de veiligheid van Nederland aantast.

Tweesporenbeleid

Maar tegelijkertijd is Rusland een belangrijke handelspartner en dus moeten we blijven praten met het land. 'We zijn allemaal opgeschrikt en geraakt door de MH17-tragedie, daarvoor de illegale annexatie van de Krim en inval in Oost-Oekraïne, maar daar hebben we als Europese Unie al op gereageerd. We moeten in gesprek blijven want we willen dat ze de goede kant op gaan.'

Volgens Ruslandkundige Nicolaas Kraft van Ermel van het Nederland-Ruslandcentrum van de Rijksuniversiteit Groningen gaat Nederland het Ruslandbeleid niet noemenswaardig wijzigen: 'We blijven in gesprek waar we dat nodig vinden. Maar we blijven ook sancties steunen waar we dat nodig achten. Het feitelijke probleem is dat we het binnen Europa niet eens zijn, daar zouden we veel sterker kunnen staan, en ik mis in de brief hoe we denken daar iets aan te doen'.

Kamerbrief: Ruslandstrategie (23.12.2019)

Luister ook | Rusland ligt niet wakker van sancties Nord Stream 2

Buitenlandminister Stef Blok en zijn Russische collega Sergei Lavrov in Moskou in 2018
Buitenlandminister Stef Blok en zijn Russische collega Sergei Lavrov in Moskou in 2018 (EPA Maxim Shipenkov)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen