Internationaal23 dec '19 15:45Aangepast op 23 dec '19 17:27

Topman Boeing stapt op

Auteur: BNR Webredactie

De topman van Boeing, Dennis Muilenburg, stapt op. Dat is volgens de vliegtuigbouwer nodig om het vertrouwen in het bedrijf te herstellen. Dat vertrouwen liep een flinke deuk op door de problemen met de 737 MAX. Toestellen van dat type staan al sinds maart aan de grond, na twee dodelijke crashes binnen vijf maanden.

President en CEO van Boeing Dennis Muilenburg
President en CEO van Boeing Dennis Muilenburg (EPA)

De problemen met de 737 MAX geraken maar niet van de baan. 'Het vliegtuig wordt maar niet luchtwaardig verklaard en de beslissing wordt steeds uitgesteld. Langs de andere kant waren er afgelopen week problemen met de Boeing Starliner die naar het ISS moest gaan, maar het ISS nooit bereikt heeft', zegt luchtvaartdeskundige Luk de Wilde. Die operatie is mislukt en De Wilde denkt dat dat hem nu misschien ook is aangerekend.

Luister ook | Beurswatch: Boeing blijft in gevarenzone

Airbus, de Europese tegenhanger van Boeing, profiteert van de deuk in het vertrouwen en kan al nieuwe orders binnenrijven, ook van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

Lees ook | Toeleveranciers Boeing dupe van productiestop 737 Max

Muilenburg vertrekt per direct. Financieel directeur Greg Smith zal voorlopig zijn taken waarnemen. Voorzitter David Calhoun zal vanaf 13 januari de rol van CEO en president op zich nemen.

737 MAX

Boeing moet van luchtvaartautoriteiten eerst technische mankementen in het toestel verhelpen voordat de 737 MAX weer mag vliegen. Toestellen van het type 737 MAX staan al sinds maart aan de grond, nadat binnen vijf maanden twee dodelijke crashes met het model waren gebeurd.

Dossier | Boeing 737 MAX


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen