Internationaal27 dec '19 10:36Aangepast op 27 dec '19 11:47

Erdogan stuurt troepen naar Libie

Auteur: BNR Webredactie

Turkije gaat troepen sturen naar Libië. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bekendgemaakt. Hij liet weten dat de Libische regering van premier Fayez al-Sarraj om militaire steun heeft gevraagd.

Cypriotisch gas

De grondslag van wat er gebeurt is de kwestie Cyprys. Het is een verdeeld land met een Grieks deel, dat officieel erkend is als deel van de Europese Unie. Het andere deel is Turks, maar niet erkend door de EU of de rest van de wereld. Onder de bodem van Cyprus ligt een magistraal groot gasveld waar een heleboel landen aanspraak op maken zoals Egypte, Israël, Cyprus zelf en Griekenland. 'En dus ook Turkije dat via het Turkse deel van Cyprus aanspraak maakt op het gasveld.

Luister ook | Turks offensief Noord-Syrië gaat door

Zeerechten

'Dus de deal met Libië is een soort gelegenheidsdeal om de maritieme rechten in dat gebied opnieuw te verdelen', zegt Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator bij BNR. Turkije wil dus de huidige verdeling van zeerechten buitenspel zetten en samen met Libië een nieuwe verdeling opzetten. In ruil daarvoor levert Turkije militaire steun aan de officiële regering van Libië en dat is weer in strijd met de onofficiële regering onder leiding van generaal Haftar.

Russen

De Russen, Chinezen, de Verenigde Arabische Emiraten, Frankrijk en nog wat andere landen steunen die onofficiële regering. Terwijl Turkije de regering gaat steunen die officieel worden erkend door de Verenigde Naties en ook Nederland. 'Dit leidt tot een enorme, nieuwe conflicthaard waar niemand op had gerekend. Het is compleet nieuw en onverwacht en heeft niets te maken met compassie voor het Libische lot, maar met gas en dus geld', zegt Hammelburg. De onofficiële regering krijgt steun van Russische soldaten en nu is de vrees dat Russische en Turkse soldaten met elkaar in conflict zouden geraken. Dat zou een nieuw conflict veroorzaken dat 'levensgevaarlijk is.'

Luister ook | Amerikaans geduld met Erdogan is op

Gerelateerde artikelen