Internationaal31 dec '19 08:06Aangepast op 2 jan '20 15:50

Oud-topman Renault en Nissan gevlucht

Auteur: BNR Webredactie

Carlos Ghosn, de oud-topman van Renault en Nissan, is gevlucht naar Libanon. Hij zat in Japan vast op verdenking van miljoenenfraude en belastingontduiking.

Ghosn is gisteren aangekomen op de luchthaven van Beiroet en heeft een verklaring gegeven. Hij is niet gevlucht voor het rechtssysteem. Hij is aan onrecht ontsnapt, zo zegt hij zelf. Hij had in Japan naar eigen zeggen niet de kans om zich op een eerlijke manier te verdedigen.

Luister ook | 'Ghosn wreed behandeld door Japanse justitie'

Ghosn heeft flinke kritiek op Japan en op de manier waarop hij daar behandeld is. 'Japan heeft mij mensenrechten ontzegd. Een schaamteloze minachting voor de wettelijke verplichtingen die ze hebben', zo zegt de oud-topman zelf. Ghosn zat een tijdje in de cel in Tokio, maar de laatste tijd mocht hij de rechtszaak thuis afwachten. Hij had huisarrest.

Lees ook | Ontsnapping Ghosn minutieus voorbereid

Libanon

Ghosn groeide op in Libanon en heeft een Libanees paspoort. Hij wordt in het land gezien als een held. Veel Libanezen hopen dan ook dat hij een rol gaat spelen in de politiek. Hij is van plan om nu eindelijk zijn verhaal te gaan doen. 'Ik kan eindelijk weer normaal communiceren met de media. Ik kijk ernaar uit.' Volgende week is een persconferentie gepland.

Geruchten

Het is niet bekend hoe Ghosn heeft kunnen ontsnappen. In Japan, Frankrijk en Washington heeft hij hulp van mensen die zijn verhaal ook politiek kunnen verspreiden. Hij klaagt al langer dat er sprake is van een complot tegen hem en dat hij niks verkeerd heeft gedaan.

Carlos Ghosn (R)
Carlos Ghosn (R) (EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen