Ten Broeke erkent dat we een wereld vol conflicten hebben. 'Geopolitiek is terug, Europa moet zich aanpassen, er zijn conflicten aan onze grenzen waar we ons mee moeten bemoeien', zegt hij. Ten Broeke over de vijf belangrijkste conflicten voor 2020.
5. Perzische Golf. Op de vijfde plaats, de Perzische Golf waar de spanningen tussen de VS en Iran blijven oplopen. Ook Europese landen sturen nu fregatten om de Golf van Hormuz vrij en bevaarbaar te houden. 'Voor het eerst sinds lange tijd is er westerse inmenging, daar zullen de ogen van de wereld op gericht zijn. Nederland komt in de vuurlinie, de vraag is of we ook onder vuur komen te liggen. Dat is nodig, de stabiliteit in de wereld is afhankelijk van hoe ver Iran kan gaan in zijn agressie', zegt Ten Broeke. Interventie, hadden we volgens Ten Broeke veel eerder moeten doen.
4. Libië. Ten Broeke noemt de ontwikkeling van de vroegere Italiaanse kolonie chaotisch: een door Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland gesteunde regering in het oosten versus een door Europa en de VS gesteunde regering in Tripoli. Correctie: de VS heeft zich daaruit teruggetrokken na een gesprek met de Egyptische president. Ten Broeke noemt het een conflict of 'our own making'. De Britten en Fransen hebben het aangestoken, maar niemand was voorbereid op een regime change en wat daarna zou komen. 'Europa is onzichtbaar in het conflict', zegt Ten Broeke. En dat is vreemd, want het bevindt zich aan onze buitengrenzen en een eventuele vluchtelingenstroom gaat direct noordwaarts. Italië en Frankrijk zitten in de drivers' seat, zegt Ten Broeke.
3. Burkina Faso
2. Jemen. Bijna honderdduizend burgers zijn inmiddels gestorven in dit conflict in het armste land uit de Arabische wereld. Sinds 2018 is er volgens Ten Broeke iets meer buitenlandse bemoeienis, er is iets van toenadering tussen de internationaal erkende president en de Houthi-rebellen. Dat leidt ertoe dat de scherpste kantjes van de voorspelde hongersnood eraf zijn. 'Met enig geluk en veel buitenlandse bemoeienis kan de geest van dit enorme conflict misschien weer een beetje in de fles', zegt Ten Broeke. Maar dan moeten we wél verstandig omgaan met Iran en Saoedi-Arabië die hier hun proxy-oorlog voeren.
1. Afghanistan. Op de eerste plaats een 'oude getrouwe', Afghanistan. Ten Broeke is optimistischer over dit land. 'De regering-Trump doet er verstandig aan de deal met de Taliban rond te krijgen. Het regime in Kabul wordt voortgezet, dan moeten er overeenkomsten met de Taliban gesloten worden. Dan kunnen de westerse troepen na dertig jaar weg', zegt Ten Broeke.
