Internationaal2 jan '20 15:26Aangepast op 2 jan '20 16:13

'Ontsnapping Ghosn minutieus voorbereid'

Auteur: BNR Webredactie

Er wordt steeds meer duidelijk over wat er met Carlos Ghosn is gebeurd. De gevallen autokoning presteerde het om vanuit Japan zonder zijn drie paspoorten in Libanon terecht te komen.

Vandaag werd bekend dat aan de ontsnapping mogelijk een maandenlange voorbereiding vooraf is gegaan, vertelt economie-redacteur Tom Jessen. Twee kranten, The Wall Street Journal en de Financial Times, pakken er groot mee uit.

Echtgenote

Uit vluchtgegevens die journalisten hebben gecheckt, blijkt dat Ghosn zondagavond laat met een zakenvliegtuigje is opgestegen van een vliegveld, ongeveer zes uur rijden ten westen van Tokio. Hij vloog over Rusland naar Turkije. Daar zou hij zijn overgestapt op een kleiner vliegtuig, waarmee hij vervolgens in Beiroet terechtkwam. Ghosns vrouw zou de spin het web zijn geweest in het ontsnappingsverhaal.

Lees ook | Oud-topman Renault en Nissan gevlucht

Frans paspoort

Ghosn - Libanees staatsburger - kwam Libanon binnen met een Frans paspoort en een Libanese identiteitskaart. Libanon benadrukt dat het niets met de ontsnapping te maken heeft. Het land wel gevraagd om Ghosn te laten berechten in Libanon. Japan heeft met die vraag, ondanks de nodige hoeveelheid diplomatiek contact tussen de twee landen, niets gedaan.

Borgtocht

Ghosn zegt dat hij nu in Libanon eindelijk zijn verhaal kan vertellen en zijn onschuld kan bewijzen. Volgende week geeft hij een persconferentie. De oud-topman van Renault en Nissan was op borgtocht vrij. Daar moest hij 12 miljoen euro voor betalen. De rechtbank van Tokio heeft gezegd dat de borgtocht nu is ingetrokken, waardoor Ghosn dat geld definitief kwijt is.

(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen