Internationaal3 jan '20 15:09Aangepast op 3 jan '20 19:41

VS-Iran: 'Niemand heeft baat bij verdere escalatie'

Auteur: BNR Webredactie

President Donald Trump heeft de Amerikaanse aanval in Bagdad verdedigd, waarbij een Iraanse generaal om het leven kwam. Volgens Trump was generaal Soleimani direct en indirect verantwoordelijk voor de dood van miljoenen mensen waaronder duizenden Amerikanen.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo bereidde Soleimani een grote actie voor waarbij 'tientallen of zelfs honderden Amerikanen' gevaar hadden gelopen. De VS voerde vannacht een luchtaanval uit op het vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daarbij zijn zeker acht doden gevallen, onder wie generaal-majoor Soleimani, een zeer hoge militair in het Iraanse leger.

Luister ook | 'Ongekende actie VS in Iran wel te begrijpen'

Blok: 'Situatie is zorgelijk en ernstig'

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft volgende reactie gedeeld met onze politiek verslaggever Laurens Boven:

'De aanvallen op de Amerikaanse ambassade in Bagdad en troepen van de anti-ISIS coalitie afgelopen dagen waren onacceptabel. Nederland heeft die aanvallen veroordeeld. Iran werkt instabiliteit in de regio in de hand en Soleimani had daar een rol in. De situatie is zorgelijk en ernstig. Het is van groot belang dat de kalmte in de regio bewaard wordt. Niemand heeft baat bij verdere escalatie. De veiligheid van Nederlanders in de regio heeft altijd onze volle aandacht, ook nu. Nederland volgt de situatie op de voet en staat in contact met internationale partners.'

De leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is bang voor escalatie na de de luchtaanval van de VS in Irak. Iran zal hard terugslaan als wraak op de moord op generaal Soleimani. Dat zegt geestelijk leider Khamenei.

Israël

Luister ook | Ask Me Anything: VS vs. Iran

Zelfverdediging of moord

Vannacht voerden de Verenigde Staten een luchtaanval uit op het vliegveld van Bagdad, de Iraakse hoofdstad. Dat gebeurde in opdracht van president Donald Trump. Soleimani zou actief bezig geweest zijn Amerikaanse diplomaten en mensen van het leger in Irak en in de regio aan te vallen. De Amerikanen spreken daarom van een defensieve actie. Naast de hoge Iraanse generaal kwamen nog zeven mensen om het leven. Het Witte Huis spreekt van verdediging, Iran zegt: dit is gewoon moord.

Enorme escalatie

'Dit is iets wat niemand zag aankomen, waarbij het ook zeer de vraag is of de consequenties van deze drone-aanval door de Amerikanen volledig worden overzien door diezelfde Amerikanen', zegt Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Soleimani was dertig jaar de leider van de elite-eenheid van de Revolutionaire Garde van Iran, de machtigste man na geestelijk leider Khamenei. Dat hij gedood is, kan zorgen voor een enorme escalatie in Iran en daarbuiten, zegt Ten Broeke. Intussen is ook de olieprijs onder invloed van de aanval gestegen.

Luister ook | Olieprijzen schieten omhoog na Amerikaanse luchtaanval

Trump

Ook een Iraakse commandant van de door Iran gesteunde milities kwam om. Volgens het Pentagon heeft president Trump de raketaanval bevolen. Eerder deze week belaagden demonstranten de Amerikaanse ambassade in Bagdad.

Zarif

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif heeft inmiddels gereageerd op de aanval. Hij noemt de moord op Soleimani 'een extreem gevaarlijke en dwaze escalatie'. Daarnaast spreekt hij over 'een daad van internationaal terrorisme', een aanval gericht tegen iemand die de meest effectieve bestrijder van IS en Al-Qaeda was. Zarif houdt de VS verantwoordelijk voor de gevolgen van dit 'schurkenavonturisme.'

Gerelateerde artikelen