Internationaal3 jan '20 09:31

Dakar Rally is Saoedisch charmeoffensief

Auteur: BNR Webredactie

Saoedi-Arabië is met een heus charmeoffensief bezig. Toeristen zijn er sinds kort welkom, er werd al een groot festival georganiseerd waar allerlei westerse dj's en influencers voor werden ingevlogen. Ook op sportgebied timmert het land aan de weg. Komend weekend begint de Dakar Rally er in de woestijn.

Masterplan

Het masterplan van kroonprins Mohammad bin Salman is de economie diversifiëren omdat het land onafhankelijker moet worden van de olie-inkomsten. Het witwassen van de reputatie van het land, dat bekend staat om zijn slechte omgang met mensenrechten, heet 'sportswashing'.

PR-offensief

'Met de huidige situatie in Saoedi-Arabië is het een doelbewust pr-offensief waar ook westerse pr-bureaus voor worden ingehuurd', zegt Annemarie van Geel. Zij schreef het boek 'Met de hakken in het zand' over het leven in Saoedi-Arabië. Van Geel vindt dat overheden, toeristen en sportevenementen zich moeten afvragen of ze zich comfortabel voelen met bijdragen aan de pr-campagnes en het schoon wassen van de reputatie, terwijl het land zoveel mensenrechtenactivisten zo slecht behandelt.

(AFP Frank Fife)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen