In Nederland verdwenen 15.000 winkels in 10 jaar
Volgens hoogleraar Retailmarketing Laurens Sloot van de Universiteit Groningen is dat aantal in absolute zin weliswaar veel, maar is het Verenigd Koninkrijk een groot land. Sloot ziet een zelfde trend in Nederland: 'In pakweg tien jaar tijd zijn zo'n vijftienduizend fysieke winkels verdwenen, dat zijn er zo'n vijftienhonderd per jaar, dertig per werkweek. Die trend zien we breed terug'.
Vrij besteedbaar inkomen ontwikkelt zich mondjesmaat
Volgens Sloot is de Nederlandse koopkracht met twee procent gegroeid, maar merkt de consument dat niet in de portemonnee: 'Het vrij besteedbaar inkomen ontwikkelt zich mondjesmaat, dat is slecht nieuws voor winkeliers. De leegstand is hier in tien jaar tijd gestegen van zes naar acht procent'. En dan gaat het vooral om de middelgrote steden.
Internet, koopkracht hard discount
In het Verenigd Koninkrijk ziet Sloot dat de sterke opkomst van Lidl en Aldi voor een enorme concurrentie zorgt met de grotere traditionele Britse ketens als Tesco. 'Het is internet, koopkracht die onder druk staat en hard discount die opkomt', zegt Sloot. In Nederland zal het volgens Sloot wel meevallen: 'Als hier de vraag naar vastgoed daalt, dan dalen meestal de winkelprijzen en dat biedt weer ruimte voor startups. De trend is wel dat er minder vraag zal zijn naar winkelruimte omdat we steeds meer inkopen via internet doen'.
