Internationaal6 jan '20 12:12

'China en Rusland gaan zich met conflict VS-Iran bemoeien'

Auteur: BNR Webredactie

China en Rusland gaan zich binnenkort bemoeien met het conflict tussen de VS en Iran. Dit zegt zowel voormalig VVD-Kamerlid en directeur Politieke Zaken Han ten Broeke van het Haags Centrum voor Strategische Studies als BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Belang China is enorm

Volgens Ten Broeke hebben de Chinezen enorme belangen in de olie-export, en is het raar dat China - anders dan Nederland - geen schepen naar de Straat van Hormuz stuurt om de olietoevoer en de vrije handel zeker te stellen. Ze hebben daar immers een direct economisch belang.

(AFP Karim Sahib)

China's Finest Hour?

Voorts is dit volgens Ten Broeke hét moment voor de Chinezen, die een plaats op het wereldtoneel ambiëren, om te laten zien dat het hier een rol in kan spelen. 'Ik denk dat China het zich kan permitteren om dat te doen en dat het dat ook gaat doen, zegt Ten Broeke.

Rusland en China trekken samen op

Volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg zijn China en Rusland op dit moment bezig in de VN-Veiligheidsraad met het formuleren van een resolutie hierover. Dat beide landen gezamenlijk optrekken noemt hij bijzonder. 'Dat gebeurt ook niet alle dagen, als de Chinezen met iets creatiefs komen, het oproepen tot overleg, of zoiets sulligs, dan verdienen ze al een Tien met een Griffel, het is een gouden kans', zegt Hammelburg.

Beluister hier de hele uitzending van Ask me Anything


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen